Загрейте бульона на ниска температура в дълбок тиган. В друг тиган загрейте зехтина. В него запържете гъбите до кафяво. Готови са, когато изпуснат водата си. Оставете ги настрана. Добавете още малко зехтин. В него задушете тиквичките до златисто. Оставете и тях настрана. В тигана добавете ½ от маслото. В него запържете шалота, докато омекне.

Добавете останалото масло. В него запържете ориза с постоянно разбъркване. След като оризът добие златист загар, прибавете към него бялото вино. Разбърквайте постоянно, докато течността се абсорбира.

Добавете приблизително 200 мл от пилешкия бульон към ориза. Не спирайте да разбърквате, докато се абсорбира. Повторете прибавянето на бульон към ориза на порции от по 200 мл, като всеки път изчаквате течността да се абсорбира. Оризът трябва да стане мек и сочен, но същевременно алденте (полусуров).

Докато повтаряте „упражнението“ с доливането на бульона, междувременно изпържете бекона и го добавете към ориза. Добавете и чедъра, солта и пипера. Разбъркайте. Отново подгрейте тиквичките и гъбите в тигана. Добавете към ризотото. Разбъркайте, поръсете с пресния магданоз и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още: