Свободно време

Юнашки тиган в Копривщица атакува световните рекорди

27.04.2012г. / 10 12ч.
Аз жената
Юнашки тиган в Копривщица атакува световните рекорди

Топ готвачът Пеньо Иванов ще се включи в приготвянето на традиционни български гозби в най-големия тиган, изработван в България. Това ще се случи в рамките на специалното гостуване на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“ по време на събитието, организирано от Ангел Ангелов във възрожденския ни град Копривщица на 29, 30 април и 1 май.

Пеньо Иванов е прочут с това, че вече 4 години в рамките на „Пъстра трапеза“ събира и съхранява традиционни рецепти от българската кухня, запазени в различни кътчета на България, за да покаже богатството на родната кулинария.

Юнашкият съд, който тежи цели 78 килограма, изработен е от неръждаема стомана и е с диаметър 150 см, ще се превърне в арена на действие за приготвянето на традиционни за този край рецепти, и официално ще кандидатства за приза „Bulgaria`s Largest Frying Pan“ зарекордите на „Гинес“. във възрожденския ни град Копривщица, сподели авторът на инициативата Ангел Ангелов. Специално за юнашкия тиган дърводелецът Найден Стефанов ще изработи двуметрова дървена дръжка, а за да се загрее подобаващо съдът на жив огън, ще бъдат докарани две каруци дърва. В „Гинес“ вече са изпратени снимки и декларации, удостоверяващи размерите на тигана-гигант, а на събитието на 1 май ще присъства и нотариус, който ще проследи меренето на юнашкия готварски съд.

Според Ангел Ангелов, преди много векове старите българи използвали подобни гигантски съдове в мандрите, където се загрявало млякото. За да е атмосферата наистина специална, ще бъдат изработени и дървени пейки, на които гостите на празника да поседнат и опитат от вкусните гозби.

Освен Пеньо Иванов, гост-готвач на 1 май ще бъде и актьорът Стефан Сърчаджиев-Съро.

В менюто са включени вкуснотии като свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки, пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце и агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен и агнешки дреболийки „по овчарски“. Освен това ще се приготви и забравената местна рецепта за домашна лютеница за разядка „Първата чушка“.

Прочетете още:

Коментирай