Свободно време

Флашмоб събра четящите хора в София

11.05.2012г. / 13 29ч.
Ивет Лолова
Флашмоб събра четящите хора в София

Групи четящи хора за 5 минути споделиха любовта си към словото в литературен флашмоб, който се проведе вчера, в 12 ч. на няколко места в София: паметника на патриарх Евтимий, площад „Славейков“, градинката на „Кристал“, градинката пред Народната библиотека. Денят не е случаен – 11 май е ден на библиотекаря и празник на св. св. Кирил и Методий по стар стил.

„Днешното събитие е внезапното откриване на „Седмиците на четенето“, които се провеждат между 11 и 24 май – празникът на св. св. Кирил и Методий – стар и нов стил – разказва Ясен Атанасов, идейният организатор на „София поетики“. – Общата идея на тези седмици е литературата и четенето да не стоят назидателно, да приобщаваме хората към четенето, без да размахваме пръст. Затова бягаме от официалността, няма тежки откривания и дитирамби. По същия начин ще закрием седмиците на 24 май – отново няма да има тържествена програма. Вместо това сме замислили режисьорски прочит на три от най-значимите романи в последно време – „Възвишение“ на Милен Русков, „Нобелистът“ на Елена Алексиева и „Физика на тъгата“ на Георги Господинов.“

Четящите бяха донесли на листове хартия всякакви творби – свои и чужди, от различни жанрове и на различни езици: поетът Александър Байтошев, Марина Цветаева „Я не умираю“, откъс от стихосбирката „Парижки триптих“ от Димитрина Данаилова, откъс от стихосбирката „Търговия на дребно“ от Васил Видински, стихотворения от Димчо Дебелянов, научни статии, текстове на немски.

„Харесвам всички акции на „София поетики“ – сподели Димитрина Данаилова, автор на две стихосбирки. – За мен е важно да бъда част от това онлайн общество, наречено „хвъркато“, което е ценно, защото има сетивност, притежава усет към стойностните неща, извисен дух и е винаги с празнично настроение, високо над забързания делник. Днешната инициатива е начин да се спрем, да почетем стихове, да поживеем с прекрасното и в прекрасното, с нашите творби и творбите на хора, които харесваме.“

Гергана Златкова, докторант по западноевропейска литература към СУ „Св. Климент Охридски“ е категорична: „Четенето трябва да продължи във всякакъв вид – независимо дали ще бъде в интернет, електронна или хартиена книга“.

Камелия Спасова и Мария Калинова и момче с инициали В. Б. В. са техническите организатори. Идеята е всеки, след като си прочете текста, да сложи листчето в специално донесен кош. Накрая всички листове ще бъдат събрани в Антология на читателите.

От уникално до шизофренно в модерния театрален смисъл на думата бяха определенията за литературния флашмоб – плетеница от думи и езици в красива симфония. Едно е сигурно – София все повече заприличва на европейски град, в който културата излиза на улицата и среща хората по тротоара. Всичко това се случи под одобрителния поглед на Патриарх Евтимий.

Снимки: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай