Зелено

Отзвук от петото издание на инициативата „Моят зелен град“

02.10.2012г. / 09 23ч.
Аз жената
Отзвук от петото издание на инициативата „Моят зелен град“

Над 1500 любители на природата събра петото поредно издание на екологичната и образователна инициативаМоят зелен град“. Доброволците се включиха в най-мащабното до момента събитие, което премина под мотото „Бъди зелен не само за ден“. Кампанията се организира от системата на Coca-Cola в България, Екопак и Българското дружество за защита на птиците, в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Столична община. Екоентусиастите от всички възрасти почистиха и облагородиха паркове и централни алеи в София, Костинброд и Банкя. Едновременно с това, те научиха много полезни факти за природата в откритите класни стаи и се забавляваха с любимите си певци, актьори и водещи. С общи усилия, доброволците от трите места събраха разделно над 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и други растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда.

В продължение на няколко часа доброволците в Западния парк в София почистиха Суходолска река и прилежащите площи, събраха отпадъци и сухи листа от главните алеи и боядисаха пейки и детски съоръжения. Най-големите ентусиасти успяха да извадят повече от 50 гуми от леки автомобили и камиони. В активностите взеха участие и служители на столичния район „Илинден“. Наравно с тях в дейностите се включиха чаровният актьор и певец Орлин Павлов, талантливите актьори Тодор Башиянов и Александър Кадиев и популярната водеща Лара. Те бяха подготвили много изненади и подаръци за най-активните в почистването.

В Костинброд, където „Моят зелен град“ се проведе за първа година, активно се включи кметът на общината Милен Димитров, който заедно с представители на организаторите, засади първото дръвче в рамките на инициативата. Доброволците, заедно с актьора Васил Бовянски, освежиха града си с почти 100 нови растения и почистиха отпадъците в централните междублокови пространства.

Граждани и гости на Банкя, заедно с кмета на района Рангел Марков, за втора поредна година почистиха екоалеята „Пътека на здравето“. Като част от кампанията „Моят зелен град“ бяха посадени и нови дървета по централните улици на Банкя, чиито общ брой ще достигне 120 през следващите седмици. Радио водещият Симо Колев допринасяше за доброто настроение на всички присъстващи.

Основният акцент на юбилейното издание на „Моят зелен град“ беше образователен. На всяко от трите места бяха проведени открити класни стаи, в които над 700 малки и пораснали любители на природата научиха повече за ползите от разделното събиране на отпадъци, водата, биоразнообразието и получиха полезни съвети как да опазват околната среда чиста през цялата година.

ИнициативатаМоят зелен град“ започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловска река и каналите между езерата в Южния парк в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото до Голямата сцена в Южния парк, като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид на столичани. В допълнение беше почистен и 6-километровият участък от Перловска река в централната част на столицата – участъкът между НДК и кръстовището на бул. „Мадрид“ и бул. „Евлоги Георгиев“, с което инициативата покри три пъти по-голям участък от реката в сравнение с предишните години. През миналата година за първи път инициативата излезе извън рамките на София и се проведе едновременно в столицата, Банкя и Търговище, като събра общо повече от 1000 доброволци.

Прочетете още:

Коментирай