Свободно време

Коледни подаръци с българска бродерия и бижута от вълна и мъниста

Нямат етикет „Произведено в България“, но точно те го заслужават

15.12.2012г. / 18 18ч.
Ивет Лолова
На снимката е Диана Димитрова от Работилница "Седянка".

На снимката е Диана Димитрова от Работилница "Седянка".

Група сърцати и ръкати жени от Работилница „Седянка“ за втора поредна година участват в коледна изложба-базар в Националния музей „Земята и хората“. С много любов и търпение те са изработили играчки за елхата, книгоразделители, коледни сувенири, картички, колани. Може да видите още ръчно плетени бебешки дрехи, ръчно бродирани с българско везмо дамски ризи и детски фолклорни костюми и др.

Това са истински произведения на традиционното българско изкуство, които макар че нямат етикета „Произведено в България“, точно те го заслужават. Не само че са родно производство, но са направени по стари технологии – с традиционната българска везба, с техниката кене, до по-съвременните начини на декупаж.

„Мънистените накити са изработени на базата на старинните технологии за изготвяне на мънистени бижута. Те са били част от традиционното облекло на родопчанката в края на XIX до 50-те години на XX век. Изработвали са се от моми, жени и невести в селищата на Родопите и са имали украсяваща и предпазна, магическа функция." – разказва Йорданка Цветкова.

„Целта на дейността на Работилница „Седянка“ е да се запазят старите традиционни начини на изработване на облекла и украса на дома – всичко, което жената сама е правила в дома си – от зясяването на семената до самостоятелно завършената риза или изплетена дреха. Тук показваме нови приложения на българската бродерия и може да се убедите, че изобщо не звучат старомодно“ – споделя Антоанета Толтукова Хаджиперова. Тя е член на Задругата на майсторите и една от основателките на Работилница „Седянка“.

Най-българската коледна елха може да видите само в музея „Земята и хората“ – цялата е окичена с бродираните играчки на Диана Димитрова и Антоанета Толкукова.

Изложбата-базар ще продължи до 20 декември, а който има желание може да получи първия си урок по бродерия, кене и изработване на гердан/брошка с плетени мъниста.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Оксана ( преди 11 години )
Поздравления за сръчните ръце на майсторките, които пазят традицията!!! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар