Свободно време

Формула за изпълнение на новогодишните желания

Започваме да изпълняваме новогодишните си желания и обещания

04.01.2013г. / 09 03ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В 12 часа на 31 декември по традиция си пожелаваме нещо или предварително сме се подготвили с дълъг списък с обещания, което е почти същото като желания. И ако не започнем да работим по тях още в първите дни на новата година, няма кой друг да го направи – феята на Пепеляшка, лампата на Аладин и пръстенът на Арабела живеят само в приказките. Впрочем, ние самите можем да превърнем живота си в приказна история, щом изпълним няколко от обещанията си. И така, започваме.

Енергия на действието и енергия на намерението

Визуализирайте желанието/обещанието – в подробности, в цвят и форма. Дайте му тласък/гориво с мисълта си. „Оседлайте“ го и то ще полети. Имайте предвид, че ако не ви стигне енергията, желанието може да се осъществи само на „картинка“ или „на филм“, ще получите само неговата проекция – т. е. вместо да се материализира, да го пипнете, видите и използвате, ще му се порадвате от екрана на телевизора или от страниците на списанието, или ще се сбъдне на друг човек.

Свързани статии

Лично съобразено желание

Знаем приказката, че човек е голям, колкото са големи мечтите му. И все пак – ако си пожелаем да станем космонавти, а продължаваме да работим в парфюмериен магазин, малко трудно ще полетим наистина в космоса със скафандър и ракета.

Труд, труд и пак труд

Мечтаете да станете фотомодел – преди това трябва да минете поне едногодишни курсове по танци, за да бъдете пластични.

Искате да бъдете писател – ами залягайте над буквите и книгите, правилата на граматиката, стилистиката; запишете се на курс по творческо писане и пишете, пишете.

Вярвате, че призванието ви е да бъдете световноизвестен готвач – имайте предвид, че първо трябва да станете калфа, а след това майстор. Така е с всяка професия. Следвайте стария соц. девиз: „Учение и труд, радост и дръзновение“ – или както беше там, а може и да го перифразирате по ваш вкус.

Обем и продължителност

Желанието/обещанието трябва да има обем и продължителност във времето. Нищо не става сега и веднага. Вярата и визуализацията не са достатъчни. Трябва да „впишете“ желанието си в жизнената реалност – ситуирайте го в минало-сегашно-бъдеще време, обединете менталните, емоционалните и физическите съставки на изпълнението на желанието. Укрепете го на материален носител – направете колаж от картинки или го скицирайте, нарисувайте го. Важното е да концентрирате енергията на намеренията, която минава през всичките етапи и малки стъпки на изпълнението.

Съмишленици

Хенри Милър: „Когато един човек се опитва да направи нещо свръхзнайните си сили, безсмислено е да търси одобрението на приятели... Когато изпитваш силите си, когато се опитваш да направиш нещо ново, най-добрият ти приятел може да се окаже предател. Дори начинът, по който ти пожелава успех, когато споделиш с него идеите си, е достатъчен, за да те обезкуражи. Той вярва само на това, което познава у теб. Възможността да си по-велик, отколкото изглеждаш, го смущава, защото приятелството се гради на взаимност. Почти е закон, че когато човек се впуска във велико приключение, трябва да скъса всички връзки.“

Така че внимавайте с приятелите, те може да не ви окуражат, а да бойкотират съзнателно или подсъзнателно желанията ви. И не от лоши мисли, просто така – защото ставате различни от предишното, а те си остават все същите. По-вероятно е по пътя на желанията си да срещнете нови съмишленици.

Както се пише есе

Учениците знаят, че има алгоритъм по който се пише литературно съчинение. И с желанията/обещанията е същото: Вземете един, не, – два големи листове и започнете да нахвърляте идеи, стъпки, които после ще систематизирате: къде, с кого, защо, кога, колко време, как, по какъв начин, какво ще ми струва, кой ще ми помогне, кой ще ми пречи. Направете инвентаризация на ресурсите си.

Спазвайте правилата, ама наистина

Четете „Библията“! Това е в кръга на шегата. Така проповядват костюмираните и спретнати русокоси младежи, които ви пресрещат по улиците на София и ви бутат в ръцете Светото писание. Ако в библиотеката ви има поне 3 книги по личностно израстване от типа: как да станем богати, как да бъдем по-щастливи, как да печелим приятели, а вие продължавате да сте нещастни, безпарични и самотни, значи нещо в системата не работи. Може да сте прочели само една страничка или няколко реда, но ако ги спазвате и прилагате в живота си, тогава ще видите резултатите.

Коментирай