Свободно време

Най-странните книги с готварски рецепти

Храната и храненето като забавление, шоу, еротика, гатанка, пъзел

31.01.2013г. / 09 20ч.
Надежда Маринова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Целият свят е една голяма кухня, ако перифразираме Шекспир. Преди да застанем до печката – пазаруваме, избираме продукти, даваме и слушаме съвети за здравословно хранене, традиционни, национални, празнични, месни, безмесни, вегански, суровоядски, фюжън и всякакви други рецепти. Светът има право, защото психолози, диетолози и гастрономи са категорични, че отношението ни към храната и храненето възпитава у нас удоволствие към живота, което автоматично ни гарантира по-малко стрес и повече здраве.

Свързани статии

Жестоката конкуренция на пазара на готварски книги кара авторите да станат още по-изобретателни в заглавията, подбора и начина на представянето на рецептите. Ето няколко примера за много странни кулинарни книги.

1. „Браво!“ – Well Done – книга с готварски рецепти, която преди да започнете да четете, трябва да я изпечете във фурната. Създадена е от хърватски книгоиздатели, които са напечатали страниците със специално мастило, което изисква загряване до определена температура, за да се появи текстът.

2. „Домашното е най-добро“ – Homemade Is Best – кулинарна книга на световна мебелна компания. В нея текстът на рецептите е написан в стила на инструкция за сглобяване на мебели.

3. „50 нюанса пилешко“ е книга с рецепти, която с еротично намигване смесва сексуални сцени с пилешкото. Авторът й държи да остане анонимен и се представя с псевдонима FL Fowler. Едно е ясно, че зад него се крие известен шеф-готвач. Готварското четиво е пародия на нашумелия роман от британската писателка Е. Л. Джеймс „50 нюанса сиво“, излязла през 2011 г. и разказваща за връзката между студентка от колеж и мултимилиардер. Книгата излезе и у нас и бързо стана хит.

4. Дизайнерът Ник Бамптон измислил книга, в която всеки лист е напоен с известно количество подправка. Всяка страничка-подправка може да се използва еднократно като се кипне в малко вода и после се подправи яденето или директно се разтваря в супата. Подходяща е за хора, които много пътуват или ако нямате достатъчно място в кухнята за всичките шишенца и пакетчета с пипер, ванилия, джинджифил и др.

5. „Доверете се на слаб готвач“ You Can Trust a Skinny Cook – книга със 140 готварски рецепти от Алисън Фишман. Заглавието е добър маркетингов трик, макар че самите рецепти не са диетични, а изразяват веруюто на авторката, че храната е удоволствие. Все пак Алистън споделя в книгата начини как да готвим вкусни ястия и да останем слаби, колко големи трябва да бъдат порциите и кои храни ще ни помогнат да не натрупаме килограми докато се наслаждаваме на готвенето и яденето.

Коментирай