Здраве и красота

Митове за правилното хранене

Вярваме ли сляпо на установени схващания за храненето?

08.01.2013г. / 15 48ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Има безброй схващания и теории относно полезните и вредните за човешкия организъм храни. Да приемаме всичките като чиста монета понякога е опасно.

Добре е да сме внимателни и преди да купим някакъв продукт в магазина да четем подробно информацията на етикета. Някои храни могат да се окажат опасни за здравето ни, но нерядко се случва репутацията и на здравословни храни да пострада поради недоразумение или грешна информация. Ето някои митове за храненето, на които не бива да вярваме.

Мит: Да се пият газирани напитки е вредно, но ако са диетични – няма проблем

Едно кенче Кола съдържа 143 калории, докато диетичната – 0. Това наистина звучи страхотно. Хората вярват, че щом не „влива“ калории в организма, диетичната Кола е полезна. Това е едно напълно погрешно схващане. Направени са куп изследвания по този въпрос и за жалост нито едно от тях не е в полза на диетичната Кола. Консумацията й води до проблеми с бъбреците, нарушения в метаболизма, а висококиселинното pH е причина за разрушаването на зъбите и остеопороза. Независимо че харесваме вкуса й и много от нас са свикнали с нея, трябва да се научим да я избягваме и да я заменим с друга, по-малко вредна напитка.

Мит: Ядките са вредни, защото са твърде богати на мазнини

Свързани статии

Ако досега сте вярвали на това твърдение, сте били прави, но не напълно. Тялото ни наистина се нуждае от мазнините, съдържащи се в ядките. Орехите и бадемите например доставят полезни за сърцето ненаситени мастни киселини, витамин E и ценни минерални вещества. Богатите на омега-3 мастни киселини ядки ни предпазват от сърдечни заболявания, артрит, диабет и много други.

Ядките са богати и на фибри, които помагат при усвояването на храната от организма, понижават холестерола и контролират кръвната захар. Повече доказателства за изключителните качества на ядките едва ли са необходими. Хапвайте по една шепа сурови ядки на ден. Това ще ви помогне да бъдете по-жизнени и позитивни, защото високото съдържание на ненаситени мастни киселини в ядките подобрява функционирането на нервната система и намалява депресията.

Мит: Задължително трябва да се пият по 8 чаши вода на ден

Това е едно от най-неоснователните твърдения. Хората са различни и това твърдение не може да е еднакво валидно за всеки организъм. Друг определящ фактор е стилът на живот. Ако работиш 9 часа на бюро, прибираш се с колата в къщи и сядаш на дивана пред телевизора имаш нужда от съвсем различно количество вода, отколкото спортиста, трениращ 4-5 часа в залата.

Трудно може да се даде „рецепта“ за това колко вода трябва да пием на ден. Така както различните хора имат нужда от различна продължителност на съня, така и количеството вода, от което организмът ни се нуждае е въпрос на индивидуален стил на живот и лична преценка.

Мит: Не се хранете след 18 часа, ако искате да отслабнете

Според някои хора спазването на това правило има положителен ефект. И може би са отслабнали спазвайки го, но е много по-вероятно причината да е друга.

Какво се случва в тялото ни, ако от 6 вечерта до 6 сутринта го лишим от храна? То се нагласява на режим „глад“ и забавя метаболизма. А това означава, че се намалява изгарянето на мазнини, които се пазят като резерв на тялото за дълго време. Оказва се, че ранната вечеря не е най-оптималния вариант за отслабване. Особено пък ако тя е съставена от мазна и калорична храна. Тези калории няма как да се изпарят от тялото ви, така че най-добре изберете здравословна храна и балансирайте хранителните си навици.

Мит: Органичната храна е здравословна и можем да ядем колкото си искаме от нея

Това е така, но количеството все пак трябва да е с мярка. Органични храни са тези, отгледани без помощта на генното инженерство, пестициди, обогатители на почви и други синтетични вещества. Те са екологично чисти и с изключително добри вкусови качества. Има обаче и картофени чипсове, произведени от органични суровини, както и бургери и мазни сирена, получени от обработка на екологични млека. Всички тези продукти, консумирани в големи количества водят до затлъстяване, точно както и неорганичната им версия.

Коментирай