Свободно време

7 начина смело да взимаме решения

Страх от „данък обществено мнение“ или от грешка ни пречи да променяме живота си

31.03.2013г. / 10 04ч.
Надежда Маринова
Снимка: Laura

Снимка: Laura

Хората са различни – някои са решителни, други дълго се колебаят преди да предприемат нещо. Разбира се по-лесно е да прехвърлим отговорността на мъжа си или приятеля си. Ако сте от тези хора, най-вероятно в детството ви родителите не са ви давали право на избор, не сте коментирали заедно житейските проблеми и са решавали вместо вас.

Свързани статии

Най-честата причина за колебание е страхът от грешка. Ако имате ниско самочувствие, вие не вярвате в силите, способностите и възможностите си.

На второ място се нарежда страхът от „данък обществено мнение“. Спрете да мислите: „Какво ще кажат другите?“. Поработете върху самоувереността си.

Всяка промяна започва с първата малка крачка. Най-вероятно ще се страхувате, ще се изпотите, ще преживеете няколко безсънни нощи, но накрая я направете. Бъдещето винаги идва, със или без вашата инициатива. Много често, ако е назряло времето за промяна, а вие не действате, съдбата ще реши вместо вас и то не винаги по благоприятен за вас начин. А шокиращата промяна винаги е много болезнена. Така че, възползвайте се от шанса да вземете бъдещето в ръцете си и сами да определите курса на кораба си.

Всички правят грешки, но само умните се учат от тях.

Ето 7 начина да се научим да взимаме по-лесно решения:

1. Освободете се от силните чувства и преживявания, решавайте на „трезва“ глава, а не под въздействието на еуфория или страх.

2. „Поговорете“ си сами със себе си. Убедете се, че това е най-правилното решение. Никога няма 100 % гаранция за успех, но дори при 50% си струва да опитате.

3. Потърсете компетентен съвет от специалист в областта, в която ви предстои промяна. Може да споделите с приятели и роднини, да съберете мненията им, но винаги крайното решение трябва да бъде ваше.

4. Не отлагайте промяната за утре, направете я днес!

5. По-добре да опитате, отколкото после да съжалявате за пропуснатите възможности.

6. Премислете последствията от решението си в бъдещето – как то ще се отрази на живота ви след шест месеца, една, две или 5 години.

7. Развивайте интуицията си, научете се да слушате вътрешния си глас.

За любителите на източната мъдрост

Самураят Ямамото Цутомо в своя трактат „Хагакуро“ (Скритото в листата) пише:
„Древните хора учат, че човек трябва да взима решения за времето от седем вдишвания и издишвания... Ако размислите траят по-дълго, резултатът ще бъде плачевен... Ако имате силен и ясен дух, ще можете да вземете всякакво решение за времето за което правите седем вдишвания и седем издишвания. Но за това трябва да бъдете настойчиви и готови на провали по пътя.“

Коментирай