Свободно време

Въздействието на музиката върху душата и съзнанието ни

Тя е мощен антидепресант без странични ефекти

08.04.2013г. / 08 41ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За тези от нас, които обичат музиката тя е изключителен феномен – вълшебство, откровение, чиста емоция, енигма ... Всъщност за огромна част от човечеството музиката (в многобройните й жанрове и стилове) е най-достъпната и разбираема форма на изкуство и забавление от векове насам. За щастие тя не само ни забавлява, но има и способността да лекува душите и умовете ни. Естетите и философите биха казали в обемистите си трудове, че музиката помага за духовното израстване на личността и създава морални ценности. А ето в какви по-простички роли и превъплъщения я виждаме ние.

Хапче против депресия

Всеки човек има своите добри и лоши дни. Мрачни мисли обсебват съзнанието, душата се разкъсва от съмнения и терзания, не можем да се съсредоточим върху ежедневните си задачи, всичко ни се удава с неимоверни усилия. Не е необходимо да сме психолози, за да разберем, че сме в депресия. Тихата и спокойна музика може да ви върне обратно душевното равновесие и да успокои съзнанието ви. Мозъкът ще възстанови способността си да „решава задачите“, които му възлагате. Без усилие от ваша страна успокояващата музика ще ви освободи от обръча на депресията като силно хапче, но без странични ефекти. А ако слушате редовно тиха и приятна музика можете със сигурност дори да се предпазите от депресивни състояния.

Свързани статии

Успокоително в моменти на стрес и тревожност

Когато се съмняваме в силите си, а работата и задълженията ни притискат, мъчителното безпокойство и дълбоката тревога могат да ни изтощят и обезсилят. Музиката би помогнала да се освободим от натрупаното напрежение и стрес, би подобрила съня ни, а отпочиналото съзнание и мозък могат отново да се справят с ежедневните задачи. На фона на тиха, релаксираща музика умът работи по-бързо и доказано по-ефективно.

Мотивиращ фактор

Музиката помага за развиване на позитивен начин на мислене и ни зарежда с положителна мотивация. Тя може да повиши самочувствието ни, да подобри способностите ни да възприемаме и учим нови неща. Всичко това ще ни направи по-уверени и резултатни в работата си, а нали това е един от основните човешки стремежи – професионалната реализация.

Провокаторна настроение

Малко са българите, които могат да устоят на някоя жива, хороводна мелодия и да не започнат да поклащат я главата, я лекичко крак под бюрото в такт с нея. Не само вродената музикалност, която ни е и национална черта е причина за това, а и провокационният характер на музиката. Факт е, че слушането на музика може много бързо да промени настроението ни. Ако имате силна фантазия дори само извикването на спомена за любима песен или музика от филм може да ви върне чувствата и настроенията, с които ги свързвате, а какво остава за живата музика...

Начин за медитация

Спокойната и монотонна музика може да е основа на медитативна практика. Ако практикувате този принцип на релаксация можете сами да се убедите, че концентрирането върху подходяща музика за определен период от време може да е толкова ефикасно и релаксиращо, колкото и традиционната медитация.

Определя личностните качества

Общоизвестен факт е, че основните качества на всяка личност се формират и определят на базата на това, с което се занимава тя ежедневно. Можем да си направим извода, че ако слушаме успокояваща и ведра музика бихме изградили и подобни черти на характера и личността си. Вероятно ще се намерят почитатели на някои „по-твърди“ течения в определени музикални стилове от края на миналия век, които ще са на различно мнение, но безспорно има и музика, която би провокирала и израждане на моралните ценности в личността на слушателите си.

Подарява ни моменти на чисто щастие

Всички сме чували изтърканата фраза: „Пълно щастие няма!“. Вероятно е така, но със сигурност има „чисто щастие“ и Музиката може да го даде на всеки, стига той да успее да отвори душата си за нея. Музиката има силата да ни откъсне от грубия, материален свят и да ни подари, макар и за кратко, чисто щастие и пречистваща душата ни радост.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
iva ( преди 11 години )
Ето защо посланието от деградиралата чалга не е полезно за подрасващото поколение на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар