Свободно време

Турският Джъд Лоу започнал кариерата си на българска сцена

Екранната му партньорка в „Край или начало“ – Нехир Ердоган, учи френски език в Сорбоната

23.09.2013г. / 13 10ч.
Аз жената
Игит Йозшенер, известен като турския Джъд Лоу.

Игит Йозшенер, известен като турския Джъд Лоу.

Игит Йозшенер, когото зрителите на Диема Фемили могат да гледат в хитовия турски сериал „Край или начало“, има зад гърба си театрални изяви на българска земя. Актьорът, станал известен с участието си в „Мелодия на сърцето“ и „Езел“, е участвал на театрален фестивал у нас с пиесата „Оносорожване“, преведена на български като „Да станеш носорог“. Именно това е и първата пиеса, в която той излиза на сцената като професионален актьор.

Любопитна подробност около Игит, който миналата година навърши 40 години, е, че той е инженер по образование. В средата на 90-те години обаче прави рязък завой и се насочва към актьорството. Талантът му бързо прави впечатление, а артистичната му кариера в театъра, киното и телевизията започва да се развива с изключително бързи темпове. Славата, която си спечелва, е толкова голяма, че в южната ни съседка дори го оприличават с холивудския актьор Джъд Лоу.

В „Край или начало“ обаче Игит Йозшенер не е единственият, който едва на по-късен етап открива, че актьорството е неговото поприще. Непрофесионална актриса се оказва и екранната партньорка на Йозшенер – актрисата Нехир Ердоган. Тя е завършила икономика, като известно време живее в Америка. Първата й среща с телевизионните камери се случва, когато се връща обратно в Турция – именно там я харесват за телевизионна водеща. Днес Нехир има зад гърба си сериозен брой роли в телевизионни сериали и игрални филми. Участието й в „Край или начало“ пък я среща със сегашната й половинка в живота – по време на снимките тя започва връзка със сценариста Беркун Оя. Тази година носи на Нехир и още едно ново предизвикателство – тя е в Париж, където усилено учи френски език в Сорбоната.

Нехир Ердоган.

Свързани статии

В актьорския състав на „Край или начало“ има и доста чужденци. Те придават още по-голяма автентичност на действието, което се развива в Турция, Иран и Европа – британският актьор Мъртин Търнър, швейцарският му колега Филип Ардити, рускинята Елена Виюнова, която от две години работи за турската продуцентска компания Ай япъм, и иранската архитектка Мехрноош Есмаилпур, която прави дебют в киното.

„Край или начало“ – всеки делничен ден от 20.00 ч. по Диема Фемили

Коментирай