Свободно време

Как празнуват Коледа по света

Коледни песни и много бонбони в Австрия

24.12.2013г. / 10 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Едни от най-хубавите празници са коледните. Семействата се събират, приготвят се традиционни ястия. Коледа по света е различна, цветна и красива. Всяко кътче си има свои традиции и обичаи за празника. Вижте някои от тях.

Австралия

Коледните празници в Австралия често са съпроводени и от високи температури. Обичайната температура е около 30 градуса. Традиционно австралийците приготвят печена пуйка. Други меса, които ядат на празника са шунка и свинско месо. Задължителен е и коледният пудинг, който често съдържа късче самородно злато. Който намери парченцето злато, ще се радва на благополучие.

Коледните празници в Австралия често се празнуват по красивите плажове, в градината и под вечерното небе. В навечерието на празника всички се събират и със свещи в ръка пеят коледни песни. Хората се забавляват като карат сърф, а празничното облекло включва тениска и къси панталонки.

Белгия

В Белгия има два празнични образа, този на Дядо Коледа и Свети Никълъс ( за тези, които не говорят валонски език). Децата в Белгия чакат с нетърпение четвърти декември и вярват, че тогава се разбира дали те са били послушни или не. Добрите деца получават първите си подаръци на шести декември.

Pere Noel пък е образ, който посещава френско говорящите деца. Послушните и добри деца получават много бонбони, а тези, които не са слушали през годината пръчки. В Белгия шести декември е празник и почитат Свети Никола. Празникът се празнува в тиха семейна обстановка. На 25 декември децата намират под елхата своите подаръци. За празниците се пекат много сладкиши.

Австрия

Рождественските празници в Австрия протичат под светлините на невероятните коледни украси на къщите и сградите. Във Виена всяка година се прави традиционен коледен базар с много пунш, наденички, лакомства и сувенири за празника. В Австрия също почитат Свети Николас, който носи на добрите деца бонбони, играчки и ядки.

Семействата се събират на 24 и 25 декември край елхата и пеят коледни песни. Коледните елхи в Австрия освен с коледни играчки се украсяват и с малки бонбончета, от които после всеки си взима. Провеждат се църковни литургии, има много музика по улиците. Традиционно на Коледа се яде шаран или друга риба, картофена салата, супа от броколи, ядки, бонбони и ябълки с карамел.

Свързани статии

Швейцария

Чрез камбанен звън се известява раждането на Исус. В седмицата преди Коледа децата се обличат празнично и посещават домовете на близки с малки подаръци. Всяко село се конкурира по брой и звън на камбаните. В полунощ семействата се събират край масата и пият горещ шоколад и хапват специално приготвени за празника понички. Големи светещи фенери, коледни песни и много настроение има в Швейцария като празниците започват и там от шести декември – денят на Свети Николас.

Нова Зеландия

Пищни украси с Дядо Коледа радват малки и големи. Там заедно с английските заселници са се пренесли и голяма част от традициите. Традиционно се приготвят печена пуйка със зеленчуци и сос. За десерт винаги има празничен пудинг с бренди сос. Баници с кайма, сладкиши със сушени плодове също са част от празничната трапеза.

Бразилия

Там празниците винаги са много шумни, с много светлина и настроение. Традициите са повлияни още от преди много години, когато това място е било португалска колония. Празничната вечеря включва пуйка, шунка, ориз и ястия с плодове и зеленчуци. На 25 декември католиците посещават литургия, пеят се песни. Всичко е украсено с много светлина. Празниците в Бразилия продължават до 6-ти януари.

Разгледайте галерията ни с красиви празнични снимки.

Снимка: Reuters

Коментирай