Свободно време

Едни от най-забележителните коледни базари

Базарът във Виена

18.12.2013г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

По време на коледните и новогодишни празници не са малко хората, които избират да посетят роднини в чужбина или да си направят кратко празнично пътуване. Едни от най-забележителните туристически атракции около празниците са коледните базари. Много светлини, настроение и музика изпълват улиците.

Ако ви предстои пътуване в чужбина, не пропускайте да посетите градския коледен базар. Предлагаме ви една кратка разходка сред едни от най-забележителните коледни базари.

Берлин

Берлин е не само германска столица, но може да бъде описан и като един от най-красивите европейски градове по време на коледните празници. В града има над 50 коледни пазара, които радват всяка година туристите и местните жители. Един от най-забележителните и най-големият от всички е Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche като всяка година той е посещаван от около два милиона посетители. На този коледен базар могат да бъдат намерени много сувенири, бижута, украшения както и печени кестени с греяно вино. Базарът посреща посетители от 24 ноември до 1 януари.


Будапеща

Коледният панаир е изпълнен с много танци, песни и музика на живо. Празничната обстановка започва да се усеща още в средата на месец ноември. Един от най-големите коледни базари се намира в близост до една от най-големите търговски улици. Около 150 сергии посрещат туристи и гости на града, с изобилие от произведения на изкуството и културата, дори куклен театър. Базарът отваря на 18 ноември и неговите светлини угасват на 30 декември.

Виена

През зимата Виена е още по-красива, особено когато светлините на коледните базари я огреят. Един от най-известните в града е този, който се намира пред сградата на кметството. Коледа за виенчани задължително преминава през базарите, на които всеки може да опита греяно вино с наденички, кестени и ароматни празнични сладки. Това пиршество започва на 17 ноември и продължава до 24 декември.

Свързани статии

Ако планирате пътуване и ще посетите дворецът Шонбрун, там също има организиран коледен базар от 24 ноември до 26 декември. Не пропускайте и Altwiener Christkindlmarkt от 23 ноември до 23 декември и Spittelberg markt от 15 ноември до 23 декември.

Прага

Коледните базари в Прага обикновено се провеждат на старите градски площади в града. Посетителите могат да опитат от нетрадиционни храни и напитки, да изберат красиви подаръци и декорации или да си купят шаран, който по традиция се консумира на Коледа. За да се сгреят в студеното време туристите обикновено си взимат грог с мед. Улиците винаги са изпълнени с чешки коледни песни, а архитектурата на града е повече от забележителна. Базарите работят от 1 декември до 1 януари.

Цюрих

В Цюрих се намира един от най-големите закрити коледни базари в Европа. Всяка година в близост до ЖП гарата в града се организира празненство, на което се палят и светлините на красивото коледно дърво. В града има няколко коледни базара, които може да посетите:

Christkindlimarkt от 21 ноември до 24 декември

Europaallee от 23 ноември до 24 декември

базара в стария град от 5 декември до 23 декември

Париж

Традицията с коледния базар в Париж е по-късна в сравнение с други европейски дестинации, но не може да бъде пропусната. По протежението на Шанз-Елизе или при Монмартър (артистичният квартал на Париж) всеки посетител ще намери красиви украси, подаръци, произведения на изкуството, а гледката от това място е незабравима. Базарите са отворени за гости на града от Champs Elysees 15 ноември крайната дата предстои да бъде потвърденаMontmartre от 6 декември до 06 януари.

Стокхолм

Коледният базар Скансен е един от най-красивите и най-старият базар в цяла Европа. Тук може да намерите всичко от колбаси, детски играчки, сувенири. Всичко е красиво украсено и отвсякъде се чуват коледни песни. Базарът работи от 5 до 20 декември.

Бирмингам

Коледният базар в Бирмингам по нищо не отстъпва на другите европейски коледни базари. На него всеки може да си закупи местни продукти за коледната трапеза като колбаси, сирена, сладка. Базарът изобилства от най-различни видове квалитетна бира, както и Gluhwein.

Снимка: Reuters

Коментирай