Със свършването на старата година отвсякъде получаваме съвети какво да направим през новата, с какви начинания да се захванем, какво е най-полезно да ядем през новата година и какво ли още не. Връзките ни, финансите ни, отношенията ни с близките – сякаш за всичко има решение. Но невинаги е така. Понякога нещата могат толкова да се объркат, колкото не сме си и представяли. Ако се случи нещо непоправимо, което обърква целия ни живот за една секунда се чувстваме безсилни да се справим със ситуацията. В такива случаи е добре да си повтаряме няколко прости фрази:

Аз мога!

Тази фраза е от изключително значение за да повярваме в на пръв поглед невъзможното, да повярваме в собствените си сили, да повярваме, че можем да се справим с всички изпитания. Често пъти е трудно само на думи да повярваме в способностите си и в това, че ще се справим, но повтаряйки си „Аз мога!“ някак започваме да вярваме, че това е възможно! И то става възможно! Силата е в нас.

Аз ще го направя!

Колкото и трудна да изглежда ситуацията, колкото и трудни да са емоциите за овладяване трябва да си повтаряме, че можем да го направим – да се вдигнем на крака и да продължим. Измислете си причина – заради някого, заради нещо, заради себе си! Няма значение, стига това да ви помага да съберете силите си. Независимо от болката и разочарованието е добре да си повтаряте, че няма невъзможни неща и че точно вие ще успеете да направите това, което трябва. Представяйте си бъдещето положително, подхранвайте добри надежди. Дори да не се осъществят съвсем докрай не се отчайвайте.

Аз трябва!

Още по темата

Никога не се отказвайте. Това е едно от най-лошите неща, които човек прави. Да се откажеш, означава да пропуснеш възможност, да пропуснеш да срещнеш някого. Трябва да намираме сили да се справяме с трудностите. Когато си повтаряме заповедната форма „трябва“ някак си съзнанието се мобилизира, чувстваме се сякаш няма друга опция, освен да направим онова, което трябва. И успяваме! С повече вяра в себе си и във възможностите си!

И „трябва“ не означава само да насочваме заповедите към себе си. „Трябва“ важи и за това, че трябва да сме сред близките и приятелите си, трябва да се грижим за себе си, трябва да намираме време за хората, които обичаме, трябва да потърсим помощ, ако това се налага. Приемайте тази заповедна форма като лична подбуда към най-доброто за вас.

Колкото и трудности да ви срещнат по пътя ви е добре да се научите да отговаряте на тях. Ясно е, че хората сме безсилни срещу много неща, които стават около нас, не можем да контролираме съдбата си, но можем да се научим да взимаме поука от случващото се. Можем да се приспособим към промените и ударите, които получаваме и да се научим да се адаптираме към новото, да променяме събитията в своя полза.