Свободно време

Жените, променили света

Кои са вдъхновителките от историята, които ще ви накарат да се гордеете, че сте жени?

25.05.2014г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Коко Шанел

Една от най-иновативните модни дизайнерки от края на 19 и началото на 20 век, Коко Шанел и нейните идеи определят облика на модата почти през цялата първа половина на 20 век. Тя много често взимала мъжки дрехи и преправяла дизайна им, за да ги превърне в женски шедьоври.

Катрин Хепбърн

Икона на Холивуд в началото на 20 век, носителка на 4 награди „Оскар“ и 12 номинации, Катрин остава в историята като изключително необичайна за времето си, както с начина си на игра в киното, така и с личния си живот.

Майка Тереза

Майка Тереза отдава целия си живот на това да помага на бедните и нуждаещите се. Чрез нейните мисии и благотворителни дейности тя лично е успяла да се погрижи за хиляди болни и умиращи хора в Калкута. Наградена е с Нобелова награда за мир през 1979 година.

Маргарет Тачър

Първият министър-председател жена в историята на Великобритания, тя остава запомнена с противоречивото си управление, изпълнено с множество кървави протести, но и с едни от най-големите икономически и социални реформи на кралството.

Индира Ганди

Първата жена министър-председател на Индия. Обвинена в тенденция към авторитарно управление, тя успява да избегне военен конфликт чрез провеждане на избори в края на така наречения „спешен период“ от 1977 година. Ганди бива убита през 1984 от нейните телохранители сикхи, в отговор на нейното щурмуване на Златния храм.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
тцЪ ( преди 9 години )
До оня: Не са ги писали, щото явно за тях тези имена са просто сбор от срички... Тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
оня ( преди 9 години )
Ало кифлите, що не пишете нищо за най-умните жени?древногръцка философия: Аспазия, Хипатия математичките: Еми Ньотер, Софи Жермен, София Ковалевская, Рожа Петер, Джулия Робинсън, Мариана Чорни и Емили дьо Шатлефизика и химия: освен Кюри, ЛизаМайтнер - ядрена физка, Дороти Ходжкин - химия, Нобелов лауреат. И още 40 жени са Нобелови лауреати.Точно тези са променили света!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Жанче, следващият път освен броня и пожарогасител!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Жана Д'Арк ( преди 9 години )
Настоявам да ме изключите от класацията поради ОГРОМНОТО МИ ОТВРАЩЕНИЕ към човечеството изобщо и Франция и Католическата църква в частност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 9 години )