Свободно време

Веганство vs. Вегетарианство - част 1

02.08.2006г. / 10 44ч.
Аз жената
Веганство vs. Вегетарианство - част 1

Тази статия има за цел да поясни някои точки по въпросите на веганството, начина на живот, принципните предпоставки, нещата, за които не ни казват когато ни агитират, причините някой да иска да има повече вегани и други подобни.

Първо, по въпроса за причините да станеш веган.

Малко хора минават към веганска /чисто растителна/ диета направо от месоядство. Обикновено това са вегетарианци “със стаж”, които решават да се “развият” по вече поетия път. Причините за това са подобни на тези, които подтикват хората да изключат месото от менюто си. За някои това е любовта към животните и желанието те да се опазят от ужасите на животновъдството във всичките му прояви – от кланиците до птицефермите и млечните производства. Друга причина може да бъде желанието да се опази околната среда, на която значително влияние оказват гореспоменатите сфери на промишлеността. Отделна група хора избягва всички храни от животински произход по здравословни причини: в растителната храна има по-малко и по-полезни мазнини, повече влакна и витамини. Особено препоръчваните в последно време млечни продукти в голяма концентрация са вредни, включително и по причина на високото съдържание на калций в тях, който, според научните изследвания, не само че при излишни количества просто не се усвоява от организма – и то в никаква степен – и в крайна сметка води до понижаване на естественото съдържание на калций в организма, така че може да бъде вреден както за зъбите, така и за останалите кости. За мен избора имаше малко по-друг произход – аз просто се чувствам най-естествено и най-добре, когато изключа от менюто си всички храни от животински произход, не само месото. Затова един прекрасен ден се сбогувах с любимите си извара и кисело мляко и не съжалявам за това.

Второ, за съществените разлики между вегани и вегетарианци.

Ами, основното е, че за разлика от обикновения ово-лакто-вегетарианец, един веган не консумира млечни продукти и яйца. Т.е., консумира само храни, приготвени от части на растения, като тук влизат и ядките, варивата и бобовите растения, както и соята и различните видове плодове и зеленчуци, а също така и корените /има диети, изключващи корените на растенията и храни, преминали термична обработка, но това не е необходимо при веганството/. Това се отразява добре на общото здравословно състояние на индивида, тъй като води до по-нататъшно очистване на организма /от фазата на вегетарианството/ и по-лесно се поддържа баланса на хранителните вещества, тъй като при разнообразно чисто растително меню съотношението мазнини-белтъчини-въглехидрати е почти винаги перфектно. Това обаче все пак зависи от навиците в храненето, и следователно, веганството, както и вегетарианството, не е гаранция за стройна линия и има немалко пълни вегани, което обаче в повечето случаи се дължи на прекомерна консумация на сладки и тестени изделия, както и мазни продукти, като например фъстъчено масло и кифлички.

Отношенията между вегани и вегетарианци понякога не са особено топли, поради следното. Повечето вегетарианци след определен първоначален етап решават, че искат да са вегани, но не се решават да направят промяната по различни причини, сред които и опасения за здравето /за което е виновна липсата на информация/, липса на воля, противопоставяне от страна на обкръжението – семейство, приятели, общество. Следователно много от веганите смятат тези, които все още са вегетарианци, за нерешителни. Всъщност това отношение не се поддържа особено в кръговете на веганите, понеже много от тях осъзнават, че дори и вегетарианството вече е голяма стъпка напред от месоядството и това, против което те се изправят, дори и без явна борба, а само с личен пример.

Нерешен остава въпросът за меда и неговия произход. Твърди се, че за да си истински веган, трябва да изключиш от храната си и него, тъй като той се получава от пчелите, които технически са живи същества с известна разумна активност, което ги прави животни. Те също могат да се окажат жертви на жестоко отношение от страна на пчеларите /това рядко обаче се отнася за българските условия/ и експлоатация в неподходящи условия, а борбата против тези проблеми се изразява както при животновъдството, в бойкот по отношение на продукцията, водещ до съкращаване на производството поради ниско ниво на търсенето. Други все пак продължават да консумират мед, подчертавайки неговите полезни качества, дължащи се на съдържащите се в него микроелементи и витамини, а също така факта, че той всъщност не съдържа вещества от животински произход – мазнини, белтъчини и т.н. Избора си остава за всеки, а въпроса не е до там принципен. Аз смятам, че всеки веган без проблем може да се откаже от меда след всичко останало, но това не винаги е нужно. В края на краищата, всичко в диетата на човек е въпрос на личен избор.

Следва...

Коментар на Камелия Костадинова: Много ми харесаха и двете части на статията. Аз съм вегетарианка от септември 2004 и съм изключително доволна от това, въпреки че имам само 3 приятелки, които са вегетарианки и ме разбират истински. От 4 години спазвам пости, но ота тази година реших, че вместо нормалния брой дни коледни пости ще започна от по-рано. И тъй, като искам да мина към веганството, реших, че това е един доста удобен случай да проверя дали ще се чувствам добре без млечни продукти, които и без това употребявам изключително рядко, а яйца изобщо не използвам. Минах изцяло към растителна храна на 1 октомври и първоначалната ми идея бе да продължа до 31 декември, но вече не съм сигурна, защото се чувствам по-добре от всякога, без да усещам липса на каквото и да било. Надявам се да зпочна да чувам по-рядко въпроси от сорта на: "Ама ти въобше какво ядеш?", "Ти казваш, че не искаш да убиваш животни, но всъщност убиваш растения... Не мислиш ли, че изпадаш в крайности, като не ядеш вече и мялко и сирене?", "Как така не ядеш яйца? Те са полезни и тези, които се продават по магазините нямат зародиш.", "Кога ще спреш с тази твоя диета да не ядеш месо и няма ли най-после да започнеш да се храниш здравословно?". Такива и още неща чувам всекидневно и понякога ме става много неприятно и тъжно, че има малко хора (говоря специално за моето обкръжение в Техническия университет), които наистина ме разбират и не ми се смеят, когато извадя да ям краставица, домат, чушка, ябълка или нещо такова... Надявам се броя на вегетарианците и веганите да расте и не просто да изключат от менюто си месото, яйцата и дори млечните продукти, а да се замислят за по-дълбоката страна на нещата. Благодаря ви за отделеното внимание. Приятно прекарване през наближаващите коледни и новогодишни празници:)

Веганство vs. Вегетарианство – част 2

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Petar ( преди 11 години )
Да ви кажа, че веганството е веган-вегетарианство. Пълно вегетарианство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
месояден ( преди 11 години )
Аз съм месояден и често изпитвам угризения на съвестта, но нямам воля да променя живота си. Едно куче като се научи да яде ..... *** че го отучвай. Може би някой ден като пораснат децата ще стана и аз вегитарианец. Само искам да отбележа, че е научно доказано, че и растенията изпитват болка. Научно доказано е, че и водата е като жив организъм. Това до някъде ме успокоява, че и веганците причиняват страдание на други организми. Това не ми пречи да ги уважавам заради чистите им помисли. В дивия запад навремето не допускали проповедник по-близо от истрелно разстояние, защото ако проповедтта му разкрие истината за греха и хората вече разберат какво е грях, то те ще бъдат вече грешници. Незнае ли човек какво е грях е оправдан пред съвеста си. За нас вече няма оправдание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 1 rate down comment
Надя ( преди 11 години )
Поздвавявам всички търсещи хора! За мен, вегетарианството и веганството е не просто начин на хранене или някакъв вътрешен бунт срещу нещо /било то индустрия или жестоко отношение/, това е естествен резултат от духовно търсене и себеоткриване. Точно по тази причина е изключително лично право на избор. Спрях да обяснявам защо съм вегетарианка, а от скоро и веган, защото това е моят цялостен житейски път. Как бих могла, за да убедя просто някого да побера в няколко изречения смисъла на собствения си живот - а и не е нужно! Страхотно е, когато волята и тялото следват стремежите на душата! Тогава се чувстваш пълноценен и в хармония със себе си и природата! Искрено желая на повече хора да се чувстват така, а всеки ще избере пътя, по който да го постигне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 5 rate down comment
Любо ( преди 11 години )
Аз съм месояден и не се притеснявам от това. Смятам, че е въпрос на личен избор кой какво яде. В интерес на истината ям месо доста рядко - 3-4 пъти в месеца. Искам да попитам следното: ако всички хора станат вегани, как ще бъдат изхранени. Смятате ли, че земята може да произвежда толкова много и разнообразни плодове и зеленчужи, които да стигнат за човечеството. Обработването с нитрати и всякакви други химикали на растенията (вкл. и ГМО), за да се ускори растежа им не ги ли прави също толкова вредни колкото и храните от животински произход? Безспорно е по-здравословно ако се яде по-малко храна от животински произход, но също така е доказано, че именно ставането ни на месояден вид е "отключило" бързият растеж на мозъка ни и развиването на интелигентност, която друго животно няма. Нашитр зъби са пригодени както за обработка на месо, така и на растителна храна. Делфините, които са най-близки до нас по интелигентност също са изявен хищник. Не смятате ли, че балансираното и умерено хранене е разковничето на доброто здраве?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ради ( преди 11 години )
Стела, хора като теб са за пример!Не бъди в клишетата и кавичките, важното е,че знаеш кое е полезно и кое вредно за теб. Направила си страхотен избор да избягаш от цялата комерсиализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Александра ( преди 11 години )
С какво ще се храни човек е негов дълбоко личен избор. Най-добре е да опитаме различни системи на хранене, за да предпочетем това, което най-добре ни пасва. Добре е да бъдем гъвкави, вместо да фанатично да робуваме на каквито и да е схващания. Един пречистен организъм сам ще направи своя правилен избор по отношение на храната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 1 rate down comment
Стела ( преди 11 години )
Здравейте. Аз съм вегетарианка от почти 9 години, но наистина понятието вегетарианец е много общо. Всъщност "вегетарианец" не е еквивалент на здравословно хранещ се човек и смело мога заявя, че и "веган" също.Има вегетарианци и вегани, които са избрали здравословния начин на хранене и минават под един знаменател с такива, които по някакви причини били те здравословни или личен избор, просто не ядат месо или някои от тях животински продукти. Любопитно ми е мен в каква категория биха ме сложили? Всъщност моят начин на хранене, превърнал се в начин на живот включва почти изцяло растителна храна, приемана необработена с изключение на варивата и твърдите зеленчуци(за пържене и дълго обработване и дума не може да става).Храня се основно веднъж на ден, а през останалото време ям плодове и ядки, като количествата са в полза на плодовете. Черният хляб без брашно е задължителен (всъщност има много вегетарианци и вегани, които консумират големи количества тестени изделия, в това число и белият хляб). Единственият животински продукт който използвам много рядко е "леко" зраяло сирене и ниско маслено кисело мляко няколко пъти в годината, ако се наложи да направя някакво ястие с него. Всяка година по едно и също време правя лечебно гладуване (20 дни - плодове, чай с мед и 10 дни захранване, като понякога този период е малко по-дълъг или по-драстичен, зависи от състоянието ми).Има хора които са родени вегетарианци, такава съм и аз, но средата в която са живяли и израстнали не е позволявала осъзнаването на това. Всъщност тези хора се мъчат с години докато прозрат факта, че просто имат други потребности. Затова не се притеснявайте да бъдете себе си напук на невежеството на някои, пък били те и част от семейството ви. Щом вие ги приемате такива каквито са и те трябва да го направят. В крайна сметка вие не вършите нищо нередно, нито пък пречите някому. На 38 години съм, висока съм 164 см, тежа 50 килограма, спортувам редовно и се чувствам прекрасно в собствената си кожа.Въобще не ме интересува в каква категория ще ме слагат някакви хора, които дори не ме познават.С това искам да ви кажа, че според мен не трябва сляпо да се следват някакви правила, само защото някой така казал. Изяждането на 200-300 гр. сирене и няколко кисели млека на година по-лош вегетарианец ли ме правят? Всъщност аз не знам в каква категория попадам (ако въобще има такава).Поздравявам всички които мислят като мен и дано сме по-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар