Свободно време

И в захарта има животински продукти?

Как да разберем дали захарта, която ползваме, е подходяща за вегетарианци или вегани?

05.02.2015г. / 13 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В много храни, смятани за подходящи за веган последователите, се съдържат животински продукти, а не би трябвало.

Запознавали сме ви с такива храни. Неочаквано могат да се открият следи от животински продукти в най-различни храни и напитки – от гевреци до вина. Оказва се, че и захарта влиза в този списък.

Рафинираната захар най-често се приготвя от захарно цвекло или захарна тръстика. На вкус двата вида захар изглеждат еднакви. Много трудно бихме разпознали коя от какъв продукт е направена. Разликите идват от самото рафиниране.

За да се направи захар от захарно цвекло е необходимо отстраняване на определени вещества и смесване с различни добавки с помощта на така наречените дифузери, които карат цвеклото да кристализира.

Сокът от захарната тръстика се отделя от растението чрез нагряване, докато кристализира и след това се филтрира с костен въглен, за да се премахнат примесите и да се достигне белия цвят на захарта.

Малко хора са запознати с тази технология. Това би било особено важно за веганите, които се стремят да спазват пълно изключване на животинските продукти от менюто си.

Въпреки че захарта, филтрирана с костен въглен, реално не съдържа костни частици, тя влиза в контакт с тях. Това я прави неподходяща за веганите.

Не всички видове захар се рафинират по този начин. Някои компании използват алтернативи като гранулирани въглени за обработка на захарната тръстика.

Свързани статии

Как да избегнете рафинирането с костен въглен?

Най-добре е да избирате захар, приготвена от захарно цвекло. При него костен въглен се използва много рядко, така че е по-надежден вариант.

Друг вариант е да си купувате сертифицирана биологична захар от биомагазините. В нея не се използва филтриране с костен въглен, както и други „забранени“ вещества.

Четете внимателно етикетите. В захарните продукти, на чиито етикети изрично е упоменато „нерафинирано“, „сурово“, „изпарен сок от захарна тръстика“, „цвекло“, обикновено не се използват костни въглени. Затова избирайте такива продукти.

Коментирай