Свободно време

Какво не знаете за виното?

Няколко любопитни факта

13.03.2015г. / 13 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Казват, че виното прави хората щастливи. Дали е така? Едно е сигурно, с него романтичните вечери са по-специални и е любимата половинка на хубава храна. Ето няколко любопитни и забавни факти за виното, които може би не знаете.

Ричард Джулин е специалист по вина, който само помирисвайки може да разпознае 43 от 50 вида вино.

Цветът на виното може да ви разкрие малко за географското разположение, в което е зряло гроздето. По-тъмните и плътни нюанси на червеното вино, както и жълтите нюанси на бялото вино подсказват, че гроздето от което са направени се е отглеждало в топли южни райони. От друга страна, по-светлите цветове на напитките подсказват за по-хладен климат.

Според исторически източници виното е било открито като напитка преди около 6000 години в Близкия изток.

Най-ранните останки от вино са открити в Иран, датиращи от периода на неолита (8500-4000 г. пр. н. е.). Най-старите доказателства за винопроизводство, са открити в Грузия, датиращи от 7000-5000 г. пр. н. е.

Хипократ, който е смятан за баща на медицината, включвал вино като лечебна терапия за почти всяка болежка. Предписвал го при трески, като диуретик, като общо антисептично средство.

Не всяко вино подобрява здравето.

За червените вина е известно, че съдържат много полезни антиоксиданти като полифеноли и ресвератрол, които намаляват риска от сърдечни болести и развитието на рак. Докато за бялото вино се смята, че може да увеличи риска от заболяване от рак, особено на стомашно-чревния тракт.

Италианско проучване сочи, че жените, които пият по две чаши вино на ден се радват на по-добър секс за разлика от тези, които не пият.

Най-старата бутилка вино в света датира от 325 с. Хр. и е открита в близост до град Шпайер, Германия. Тя е изложена в града, в Historisches Museum der Pfalz.

Според един от законите на Хамурапи (1800 г. пр. н. е.) всеки продавач на вино, който си служил с измама бил наказван със смърт чрез удавяне.

Едно от най-неподходящите места за съхраняване на вино е кухнята, защото това обикновено е и най-топлото място в дома. Хладилникът също не е подходящо място. Него може да ползвате само за изстудяване на напитката, защото дори хладилникът да е нагласен на най-високите си градуси, в него е твърде студено за виното.

Това как държите чашата за вино е от голямо значение.

Винените чаши се държат за стъблото, не само, защото така е прието по етикет, а защото когато държим с ръката си чашата за купата, повишаваме топлината на виното.

Свързани статии

Гърция е единствената страна в света, която до днес според една древна традиция към виното добавя дървена смола, за да му се даде уникален вкус и аромат.

Правилно е бутилките вино да се съхраняват в хоризонтално положение. По този начин виното е в непрекъснат контакт с тапата и така се предотвратява изсушаването й, свиването й и пропускането на въздух в бутилката.

Първата известна илюстрация показваща консумация на вино, е намерена в 5000-годишен шумерски артефакт наречен „Стандартът на Ур“.

Погрешно е схващането, че вината стават по-хубави с отлежаването. Това правило не важи за всички вина. Всъщност повече от 90 на сто от всички вина трябва да се консумират в рамките на една година.

Снимка: Thinkstock

Коментирай