Свободно време

Иван Звездев представя „Норвежка морска кухня“

Книгата се издава със съдействието на Посолство на Кралство Норвегия в България и Норвежкия съвет за морските храни

21.05.2015г. / 09 42ч.
Аз жената
Корица: Издателство "Ентусиаст"

Корица: Издателство "Ентусиаст"

Рецептите в книгата са представени от един от най-известните кулинари у нас – Иван Звездев. В изданието са поместени рецепти за приготвяне на ястия от традиционната норвежка кухня, като основният продукт са морските деликатеси и рибата – неизменна част от трапезата на северните народи. Книгата е подходяща и би била полезна както на майстор готвачите, така и на любителите кулинари. Тя е предназначена за всеки, който желае да обогати родното ни меню с нови вкусове.

Норвежката кухня все още е малко позната в България. Чрез тази книга българските читатели имат възможност да опознаят традициите и културата на тази прекрасна страна буквално от „кухнята“ ?. През последните години норвежките майстор готвачи се нареждат сред първенците на най-престижните готварски форуми. Тайната на техния успех се крие в употребата на изпитани рецепти, предавани от поколение на поколение, съчетани с „новите“ за Европа подправки и продукти в една балансирана кулинарна приемственост. Резултатът е ароматна, вкусна и не на последно място здравословна храна със съвършен вкус, поднесена семпло и със стил.

„Днес, когато наблягаме на морската храна като естествен елемент от рационалното хранене, можем да научим много от жителите на тази впечатляваща северна страна“, споделя Иван Звездев. От основен поминък и средство за оцеляването на хората от тази част на света, днес морските деликатеси и рибата са станали основа на изискана кухня с характерен вкус. Норвежките морски продукти се отличават с изключително високо качество. Към днешна дата Норвегия заема второ място по износ на морски продукти в света, които се отглеждат в естествена и екологично чиста среда.

В книгата са предложени автентични рецепти за рибни специалитети от страната на Северното сияние. За улеснение на читателите кулинарните предложения в книгата са групирани в няколко основни раздела според реда на поднасяне – предястия, суши, основни ястия и десерти. Рецептите са разнообразни и лесни за изпълнение, а необходимите продукти за приготвяне са познати на българския пазар. Сред основните продукти са пушената сьомга, превърнала се в емблема на страната по света, както и треска, херинга, сардини и скумрия. Морските дарове могат да се консумират сурови, пушени, осолени или мариновани, но най-важното за тях е кулинарната им обработка, която гарантира запазването на полезните им съставки и вкус. За тази цел готвачът Иван Звездев дава изключително ценни съвети и малки трикове, с които всеки готвач да достигне съвършения вкус.

Освен рецепти за приготвяне на традиционни морски ястия, в изданието са поместени и фотографии със забележителни гледки от северната страна. Но истинската наслада за окото е апетитно приготвената храна, която е визуализирана по изключително красив и стилен начин. Цветните изображения, поместени в книгата, дават предложения за цялостно оформяне на чинията при поднасяне на храната, както и идеи за декорация.

За Норвежкия съвет за морските храни

Норвежкият съвет за морските храни е организацията, която се грижи за популяризирането на норвежките морски продукти в чужбина. Всяка година Съветът организира и провежда над 500 събития в 25 страни с основна цел насърчаване на консумацията на норвежка риба и морски продукти.

За Иван Звездев

Иван Звездев е български кулинар и шоумен, известен от кулинарното предаване „Бон Апети“, което се излъчва в национален ефир от 2001 до 2009 г.

Успеха на своите умения в кухнята дължи до голяма степен на дългогодишната си практика като готвач в Аржентина, където емигрира през 90-те години заедно със семейството си.

През 2009 г. продуцира собствено кулинарно предаване „Кухнята на Звездев“, което се излъчва по bTV от семейната кухня на водещия. В него гостуват професионални майстори-готвачи, известни личности от политиката и шоу бизнеса, както и любители кулинари. Заедно със своя екип Звездев обикаля из България и представя традиционни ястия от народната кухня на различните региони в страната.

На книжния пазар от 13 май 2015 г.
Обем: 104 стр.
Художник: Десислава Борисова
Фотографии: Norwegian Seafood Council
ISBN: 978-619-164-166-6
Корица: мека с маншети, формат: 14,5 х 21 см
Издателство: „Ентусиаст“
Корична цена: 10 лв.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време