Мозъкът управлява абсолютно всички процеси в организма, включително и тези на физическо ниво. В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем малко повече за невероятния човешки мозък.

Липсата на кислород в рамките на 10 минути причинява необратими тежки увреждания на мозъка.

Мозъкът продължава да се развива до края на 40-те години на човешкия живот.

Всеки път, когато създадете нов спомен, мозъкът ви създава нова мозъчна връзка.

Мозъкът използва 20% от общото количество кислород в кръвта в тялото.

Съществува вирус, който атакува мозъка. При тежко протичане на болестта той причинява снижаване на интелекта, намалена активност, проблеми с научаването и паметта.

В будно състояние мозъкът произвежда толкова електричество, колкото е необходимо за захранването на малка крушка.

Домовете, в които е налице домашно насилие, имат същия ефект върху детския мозък, какъвто имат битките за мозъка на войниците.

Научно доказано е, че дори пускането на малки количества електрически ток в мозъка предизвиква промени в дейността му като дори намалява емпатията на човек.

Вкусови рецептори се намират не само в устата, но и в стомаха, червата, панкреаса, дробовете, ануса, тестисите и мозъка. Любопитно!

Патологът, който направил аутопсията на Айнщайн, откраднал парченце от мозъка му и го държал в стъкленица 20 години.

60% от мозъка представлява мастна тъкан.

Именно затова прекомерните диети карат мозъка да се самоизяжда като се захранва от собствената си мазнина. Резултатите, които следват са ясни – намалени способности в широк спектър.

По време на оргазъм мозъкът стимулира секретирането на толкова много допамин, че количеството е съизмеримо с взимането на хероин.

Снимка: iStock

Забравянето е полезно за мозъка. Не се ядосвайте, когато не можете да си спомните нещо. Това е нормална компенсаторна реакция, с която мозъкът се опитва да се съхрани за по-дълго здрав и функционален.

Когато сте пияни мозъкът ви не прави така, че да забравите някои моменти. Под влиянието на алкохол той просто губи способността да създава нови спомени.

Няма лява и дясна половина на мозъка. Това е мит. Целият мозък действа едновременно.

Продължителното използване на мобилен телефон увеличава риска от мозъчен тумор.

Липсата на сън кара мозъка да намали способността си да взема решения и да реагира.

Още по темата

Мозъкът се отнася към отблъскването като към физическа болка. Веществата, които отделя в тялото са същите като при травма и удар.

Новородените бебета имат много повече мозъчни клетки от възрастните.

Половината от гените в човешкото тяло представляват сложен комплекс, имащ за цел да организира правилно устройството на мозъка. Останалата половина от гените описват организацията на всичко останало в тялото.

В състояние на покой мозъкът ви използва 1/5 от 1 калория в минута.

Има физическа разлика в устройството на мозъка на хората с аутизъм и останалите.