Честита Коледа! Нека празникът ви донесе много радости, топлина и сбъднати мечти. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме няколко приказни факта за празника.

Смята се, че първата изкуствена елха е създадена в Германия от гъши пера, които били боядисвани.

Традиционните три цвята на Коледа са зелено, червено и златно. Зеленото отдавна е символ на живота и прераждането, червеното символизира кръвта на Христос, а златното представлява светлина, както и богатство.

Знаете ли, че песента на Марая Кери „All I Want for Christmas Is You“ се счита за най-популярната коледна песен. В клипа зад образа на Дядо Коледа е тогавашният съпруг на певицата – Томи Мотола.

Когато Исус се родил, мъдреците, които дошли да приветстват неговата поява му донесли дарове. Ето защо на този ден си разменяме подаръци.

Образът на Дядо Коледа в червено-бели дрехи е създаден през 1930 от реклама за напитката Coca Cola.

Рудолф всъщност е измислен в универсален магазин на име „Montgomery Ward“, като маркетингов трик, за да накара децата да купуват ваканционни книжки за оцветяване.

Песента „Тиха нощ“ е най-записваната коледна песен в историята, с над 733 различни версии, защитени с авторски права от 1978 г. насам.

Датата 25 декември е била предложена за раздаване на подаръци за първи път от Мартин Лутер.

В Полша по Коледа, паяци или паяжини са често срещани като декорация на коледните дървета. Паяците се възприемат като признаци на доброта и просперитет.

Дядо Коледа, осемте северни елена и шейната датират от 1823 г. Рудолф е добавен като образ през 1939 година.

Първата коледна картичка е създадена през 1843 година от Хенри Коулс.

Песента „Jingle bells“ първоначално е написана за Деня на благодарността.

Още по темата

Съкращението X-mas идва от гръцки, защото X е първата буква от името на Христос в гръцката азбука.

Коледни светлини са приложени за първи път през 1882 г. от Едуард Джонсън.

Дядо Коледа произлиза от холандската народна приказка за свети Никола или Синтерклаас, който на 6 декември раздава подаръци на децата.

Знаете ли, че за първи път елха е била украсена през 1510 година в Рига, Латвия.

Снимка: istock