Свободно време

Пролетно с аспержи в ресторант „Сезони“

Учудващо, но аспержите са подходящи и за десерт

21.04.2016г. / 12 58ч.
Михаела Лазарова
Снимка:  ресторант „Сезони“

Снимка: ресторант „Сезони“

Интересно аспержено меню предлага ресторант „Сезони“ в хотел Хилтън София до 28 април следващата седмица. Екзотичните зеленчуци са основата на разнообразно меню, разработено от екипа на ресторанта.

Аспержите се отглеждат основно от март до края на май, затова и от ресторанта ги предлагат през април – средата на техния сезон, когато са най-зрели, питателни и полезни. Гостите на ресторанта ще могат да се насладят на бели или зелени аспержи с пресни картофи (сотирани, бланширани или на грил – по техен избор), както и на пролетни предложения като зелена салата, аспержи, моркови, репички, салата със зелени аспержи, чипс от прошуто и яйце и крем супа от бели аспержи.

Наричат аспержите „аристократи“ сред зеленчуците и „разхождаща се култура“. Затова винаги иновативните готвачи на ресторант „Сезони“ предлагат уникални авторски рецепти. От 18 до 28 април, само в рамките на 10 дни може да се опита още порция от три медальона аржентинско бонфиле от говеждо, гарнирани със зелени аспержи на грил и чудесен сос Беарнез.

Месото е сочно, крехко, с лек аромат на пушек и се връзва великолепно с гъстия сос и хрупкавите аспержи. Отлично върви и с розе или леко червено вино от листата на ресторанта.

Естествено е помислено и за хората, които спазват великденските пости. За тях и за вегетарианците основното ястие е снопче сотирани бели аспержи, прибрани със стрък див лук и овкусени с ванилово масло, в компания на пролетни картофки.

Учудващо, но аспержите са подходящи и за десерт. Може да ги опитате под формата на сладолед от аспержи, портокалов компот и сос от ананас или рагу от аспержи с ягоди и ванилов сладолед.

Аспержи са отглеждани още в Древен Египет, ползвали са се с особена почит и в Римската империя.

С нейното западане вниманието към аспержите в Европа почти изчезва – чак до XVI век, от когато има сведения за отглеждането им в манастири във Франция и Германия. В Новия свят са пренесени едва в XIX век, а след Първата световна война растението добива широка кулинарна популярност, като се изтъкват и полезните ефекти от неговата консумация.

Аспержите са два вида – зелени и бели (и на някои места се отглеждат и лилави, които побеляват при варене). Консумират се млади и крехки, като най-питателни и вкусни са техните връхчета.

Богати са на витамини, аминокиселини и минерали като калций, магнезий и цинк. Имат ниско съдържание на калории и натрий, но високо на фибри и протеини, което ги прави отлична диетична храна.

Снимки: ресторант „Сезони“

Коментирай