Кое е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете Италия? Може би пица, спагети, сладолед? Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои любопитни факти за италианската кухня.

Знаете ли, че прословутият деликатес прошуто е бил забранен за износ в САЩ до 1989 година.

След 1700 година в италианската кухня започват да добавят доматен сос.

През 13-ти век, тогавашния папа определил стандарти за качество на пастата.

Знаете ли, че има повече от 600 макаронени форми, които се наричат паста?

Повечето италианци ядат паста под някаква форма всеки ден. Всеки регион в Италия се характеризира с различни начини на поднасяне на пастата. В Рим например две от класиките, които може да опитате са carbonara (приготвя се с яйца и панчета) и cacio e pepe (приготвя се със сирене и черен пипер).

Първата пица е направена в Неапол през 1889 година и е кръстена „Маргарита“ на тогавашната кралица.

Годишното потребление на паста в Италия е 30 кг на човек.

Със сигурност един от най-хубавият сладолед, който може да опитате е този в Италия. Ако планирате пътуване в тази страна, задължително си вземете от следните вкусове: Nocciola – с вкус на лешник, Croccantino – карамел с хрупкави ядки, обикновено лешник и бадем, Zabaione – яйчен крем, Stracciatella – ванилия с шоколадови парченца, Spagnola – ванилия с вишни, Fragola – с ягода.

Известното предястие, което у нас приемаме за салата, наречено „Капрезе“, направено от домати, моцарела и босилек, носи името си от остров Капри, където е било направено за първи път.

В Италия може да си поръчате много различни видове кафе, сред които Ristretto (късо кафе), Lungo (по-дълго кафе), Corretto (с малко алкохол), капучино, макиато и други.

Традиционната пеперони пица се отличава от тази, която сме свикнали да си поръчваме. Ако поръчате такава в Италия, ще ви донесат вегетарианска пица с малки люти чушки, докато у нас получаваме пица с пикантен салам.

В италианската кухня царевицата е въведена като продукт през 1600 година и е основна съставка на италианската полента (ястие подобно на качамака).

Идеално сварената паста трябва да бъде „ал денте“, което означава да е мека отвън и леко твърда във вътрешността си.

Още по темата

Един италианец никога не би си поръчал капучино след хранене. Тази кафе напитка се приема само сутрин. Италианците смятат, че млякото пречи на доброто храносмилане. Ето защо, ако ви трябва нещо за отскок, поръчайте си след хранене късо хубаво кафе.

Зехтинът е основната мазнина, която се консумира в Италия. Един италианец консумира 13,5 литра зехтин годишно.

Снимки: istock