Свободно време

Не изричайте тези думи пред човек с тревожно разстройство

Хората с тревожност, безпокойство или депресия няма да се почувстват по-добре от тях

27.09.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тревожните разстройства и депресивните състояния са много коварни. Те могат да насочат психиката на страдащия човек в определена посока, която често е крайно негативна. Близките на хора с такива страдания се опитват да им помогнат, най-вече чрез разговори.

Но понякога казваме неща, които не са подходящи, неща, които могат да влошат още повече тревожното състояние на човека. Факт е, че го правим с добри чувства, но резултатът невинаги е положителен.

Ето какво не трябва да казвате на човек, страдащ от тревожност, безпокойство или депресия:

„И аз също съм в депресия“

Когато човек страда от тревожност или депресия, той се вглъбява в себе си, затваря се във вътрешния си свят и започва да пречупва всичко през него. Ето защо няма да му помогнете, ако му кажете, че и вие сте в подобно състояние.

Първо, очевидно не сте, защото депресираните хора често отхвърлят диагнозата си и не желаят да я признаят пред себе си. Второ, човек с депресия не би се развълнувал, че има и друг с неговия проблем, именно защото потиснатостта е до краен предел, а погледът насочен към собствения аз.

Ще го потиснете още повече, ако започнете да говорите за себе си и за собствените си проблеми.

„Просто се успокой!“

Звучи наистина просто и логично, но надали е толкова лесно за изпълнение. Ако с такава лека ръка можеше да се изтрие безпокойството от психиката, то надали щеше да се явява като медицински проблем. А той е именно такъв и решението му често изисква изключително силна воля, а в по-тежки случаи и медикаментозно лечение и намеса на специалист.

Така че, „просто се успокой“ не върши никаква работа, защото колкото и простичко да звучи, е неизпълнимо за един потънал в депресия човек.

„Ще го преодолееш“

Страдащите от тревожни разстройства, за съжаление, не могат да контролират състоянието си. Да, вярно е, че ще отнеме време, докато тази психическа трудност бъде преодоляна, но си спестете този коментар. Страдащите от тревожни разстройства не могат да контролират реакциите си и казвайки това, вие можете сериозно да ги засегнете. Фразата може да има обратния ефект.

Пък и „просто ще го преодолееш“ крие в себе си липса на подкрепа. Звучи така, сякаш вие нямате намерение да се включите в процеса на преодоляване, а просто ще оставите човека да се оправя сам. Дори да нямате това предвид, може да се изтълкува по този начин, който не е никак подходящ.

 

„Нищо лошо няма да се случи, спокойно“

Някои от силно депресивните пациенти имат склонност към самонараняване и дори самоубийство. Ако ви е минало през ум, че може нещо такова да се случи, то не го изричайте. Не давайте и най-малък намек, че има и по-лош изход от ситуацията, защото неволно може да подтикнете реакциите в тази посока.

Хората с тревожни разстройства са склонни да падат в капаните на мисълта и да тълкуват погрешно посланията. Мислете по няколко пъти преди да изричате каквото и да било.

„Не мисли за това“

Нито едно живо същество няма копче, което да натисне и да изключи лошите мисли. Когато лошите мисли са станали натрапчиви и тревожни, положението е още по-сложно. Дори човек без психически и емоционални проблеми трудно може да си наложи да не мисли за онова, което го тревожи, камо ли човек с клинична депресия или тревожно разстройство.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Doctor Who ( преди 7 години )
Да допълня "Статистика за самоубилите се през текущата година" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Тези фрази са наистина отблъскващи. Единственото, което показват е, че човекът иска да говори и заедно с това се дразни от състоянието на другия. Не само при депресия, във всяка ситуация са по-скоро дистанциращи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар