„Опитваме се толкова усилено да скрием всичко, което наистина чувстваме от онези, които по всяка вероятност най-много знаят за истинските ни чувства. Хората се опитват да потискат емоциите си, сякаш по някакъв начин е погрешно да имат естествени реакции към живота.“ Колийн Хувър – американска писателка

Всеки от нас малко или много потиска чувствата си. От приятелите, от семейството, от любимия човек. Какво става, когато спрем да показваме това, което се случва в нас?

Грижа за другите, не и за вас

Макар че звучи хубаво, че проявявате грижа към другите, това може да е за сметка на вашето емоционално благополучие. Когато не се чувствате във форма, депресирани сте, възможно е да помислите че по-лесно ще се справите с проблемите на другите. За съжаление, това може да ви накара да поемете и чужд емоционален товар и в резултат да бъдете още по-уморени и стресирани.

Оттегляне от социалния ви живот

Всеки има нужда да остава насаме със себе си. Но когато криете собствените си емоции, вие се затваряте напълно за вашите приятели, семейство. Оттегляте се от активния живот. Ето защо тогава е време да се изправите срещу емоциите си, а не да им позволявате да ви притискат и отделят от любимите ви занимания.

7 начина да се преборите с рутината на работа

Намирате лек в работата

Може би ще откриете, че сте по-податливи да се изправите пред емоциите си, когато вършите нещо за някого, работите извън работно време. Така няма да остане време за вас, а скритите емоции рано или късно ще подействат разрушително.

„Добре съм!“

Тези от вас, които често крият емоциите си, сигурно са забелязали, че още по-често отговарят на въпроса „Как си?“ с „Добре съм“. Твърдението, че всичко е наред, когато всъщност не е, е просто един параван, зад който криете емоциите си.

Ако в обкръжението ви има приятели, които знаят за проблемите ви, разговаряйте по-често с тях, излейте емоциите си или вземете лист хартия и пишете как се чувствате.

Луиз Хей: Бъдете отворени и възприемчиви към любовта

Емоциите излизат на повърхността под друга форма

Стрес на работното място, тревога, тъга, неудовлетворение... Всеки се сблъсква с тях. Но когато тези негативни емоции биват потискани, те рано или късно намират начин да се покажат на повърхността, най-често с промяна във физическото ви състояние.

Още по темата

Може да имате чести главоболия, безсъние, промени в кръвното налягане, липса на апетит и други.

Необходимост за контрол

За да бъдете успешни трябва да сте дисциплинирани, добре организирани. Но когато криете емоциите си, за вас всяка секунда е предварително планирана. Всеки ваш ден е ясен, всичко е под контрола ви. Няма време за изненади, спонтанност, забавления, защото това ще ви принуди да се изправите срещу чувствата, които държите заключени.

Снимка: istock