Свободно време

Българските сортове по време на DiVino.Taste 2

Форумът обръща внимание на регионалното изражение на вината от България

26.10.2017г. / 17 16ч.
Мария Дуковска
Снимка: DiVino

Снимка: DiVino

За седмото си издание DiVino.Taste отново предлага богата програма от майсторски класове. Подобаващо място по време на най-големия форум за българско вино е отделено за местните сортове и регионалното изражение на вината от България.

Много е изговорено за най-типичните сортове, с които нашето винопроизводство се гордее. Обичани и отричани, местните ни сортове редовно пораждат дискусия сред българското винено общество. Мелник е име едновременно на един от най-емблематичните ни градове и на винен сорт, който има потенциал да се превърне в икона за България. Самобитен, интригуващ, специфичен – всички тези определения добре прилягат на мелник, сортът ендемит от Югозападна България. Това е и най-топлият винарски край на страната. Мелник отдавна е прочут сорт, за който обаче се знае много малко. По време на майсторския клас Мелник – град, сорт или винена икона, Вили Гълъбова от екипа на DiVino задълбочено ще разкрие красивото лице от този великолепен български сорт.

Билети за майсторския клас може да закупите тук.

Традиционната ретроспективна обиколка из някои от най-добрите изби на страната тази година е посветена на една много добра година – 2011. Прегледът на реколтата и селекцията от топбългарски вина (всички от рек. 2011) ще води сертифицираният WSET преподавател и сомелиер Александър Скорчев. Дългоочакваната класация на DiVino по традиция всяка календарна година излиза в края на месец февруари. Единствено по време на DiVino.Taste винените ценители имат възможност да опитат всичките 10 вина от челото на класацията в един майсторски клас, който традиционно се модерира от Юлия Костадинова от DiVino. Заедно с най-добрите 10 вина на България, публиката на DiVino.Taste ще се запознае лично и с техните създатели, които ще ги представят по време на дегустацията.

Най-големият форум на българското вино се провежда от 17 до 19 ноември 2017 г. в НДК, София. Пълна програма на DiVino.Taste може да намерите на https://taste.divino.bg/.

Билети за събитието или майсторските класове може да закупите тук.

Коментирай