Свободно време

Начини да се справим със злобните колеги в офиса

Винаги има поне един такъв на работното място

03.04.2018г. / 11 29ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Освен ако не сте от щастливците, които се разбират с абсолютно всички в офиса, (включително и с шефа си), и понякога имате дрязги със злобни колеги, тази статия е за вас.

Почти няма работно място, на което да не присъства колега, който е интригант и често обича да подмята злостни коментари, с цел да уязви другите. Но освен че има такива колеги, които предизвикват драматични моменти и нажежаващи ситуации, има такива, които просто са зли и правят работната обстановка нетърпима.

Има начини да се справите с такъв тип колеги. Ето някои ефективни съвети.

Не приемайте поведението им лично

Ако някой насочва злобното си поведение спрямо вас, без вие да сте го провокирали по никакъв начин, това не е ваш проблем. Колкото по-скоро разберете, че вие с нищо не заслужавате такова отношение, толкова по-лесно ще е да спрете да му обръщате внимание. Това, което може да ви помогне е да си направите списък с нещата, които не можете да контролирате – неговото/нейното поведение например, и нещата, които можете – вашата реакция.

>> Начини, по които работата ви убива <<

Отговаряйте спокойно

Опитайте се да запазите самообладание и да не отвръщате на провокацията. Този токсичен колега иска да надвие над вас. Ако не му го позволите чрез поведението си, той ще загуби интерес към вас и ще се прехвърли към друг колега. Според психотерапевтите в такива напрегнати ситуации е хубаво да имате отговор, който повтаряте няколко пъти. Фраза от типа „Благодаря, че ми казваш“ или „Имам работа, трябва да тръгвам/да се върна на бюрото.“ Важното е всяка ваша реакция да е максимално спокойна и така ще обезоръжите врага.

>> 11 неща, които колегите искат да ви кажат <<

Стойте настрани от офис клюките

Злобните колеги очевидно са нещастни хора, които не намират хармония и щастие в живота си, и затова тровят атмосферата на работното място, за да се чувстват някакъв важен фактор там. Една от основните им дейности са клюките и интригите в офиса, непрекъснатото говорене и коментиране зад гърбовете на колегите. Със сигурност говорят и за вас, но ако вие пренебрегнете този факт и го игнорирате, ще си спестите много излишно хабене на нерви и време да слушате глупотевини. Когато се дистанцирате от тези събирания за клюки и обсъждане на този или онзи, злобният ви колега скоро ще изгуби интерес да ви коментира и ще дишате спокойно.

>> 8 упражнения за офис гимнастика <<

Поискайте помощ от този колега

Според терапевтите един от начините да обезоръжите злобния колега и да преустановите враждата е да поискате да ви асистира за нещо, свързано с работата ви. Потърсете го за съвет и поговорете в личен разговор насаме как взаимно можете да сте си от полза, вместо да нажежавате атмосферата със злобни коментари и кавги.

>> 4-те типа най-ужасни колеги в офиса <<

Защитете се

Идва момент, в който нищо не може да спре проблемите ви с този колега, освен да се защитите и директно да го конфронтирате. Фокусирайте се върху това да бъдете винаги обективни и ако имат основания неговите/нейните забележки към вас, признайте го. Но ако са безпочвени и това отношение е несправедливо към вас, конфронтирайте го открито и изяснете проблема си.

>> С какво дразните колегите си <<

Коментирай