Свободно време

Какъв е вашият хронотип и как да планирате деня си според него

За повече ефективност

03.05.2018г. / 10 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Според експерта-анализатор Michael Breus, ако установим какъв е типът на съня ни, можем да увеличим ефективността си. Въз основа на наблюденията си, Breus идентифицира 4 хронотипа: „мечки“, „лъвове“, „вълци“ и „делфини“. Ето какво отличава всеки от тях.

Хронотип „Мечка“

Около 50-55% от хората отговарят на този хронотип. Те обичат да спят, но рядко получават достатъчно сън. В почивните дни се опитват да си наваксат с повече почивка и спане. При тях енергийните нива се повишават преди обед.

Няколко съвета за ежедневието:

Сутрин: от 7:00 до 11:00 часа, направете лека гимнастика, това ще ви помогне да се разсъните по-бързо. Не пропускайте закуската, нека тя да е питателна и полезна, изпийте чаша кафе. Така ще намалите риска от преяждане.

Максимален работен капацитет: от 11:00 до 18:00 часа.

Най-напред се заемете с онези неща, които изискват повече сила и концентрация. За да поддържате енергийните си нива в норма е важно да правите чести паузи, разходки. Дневната светлина и слънцето ще отблъскват сънливостта.

Около 14:00 часа мозъкът започва да се уморява. Ето защо е добре да изпиете чаша чай, да хапнете малко сурови ядки.

След работа: от 18:00 до 22:00 часа

Най-доброто време за обучителни курсове. Ще бъде трудно да започнете, но бързо ще се включите в процеса. След работа е подходящо време и за спорт. Вечерята е добре да включва повече протеини и по-малко въглехидрати.

Край на деня: от 22:00 до 23:00 часа. За да бъдете свежи на другия ден не стойте до късно.

3 пози за сън при безсъние

Хронотип „Лъв“

„Лъвовете“ са 15% от хората. Стават рано, понякога дори преди изгрев слънце. Могат да свършат 80% от работата дори преди повечето хора да се събудят.

Въпреки това често не могат да запазят енергията си до вечерта, а понякога и на събирания с приятели им доскучава.

Ежедневната рутина за „лъвове“: Сутрин: от 5:30 до 10:00 часа

Закуската е добре да бъде с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. След това се отдайте на фитнес или медитация. Към 10:00 може да изпиете чаша хубаво кафе.

Максимален работен капацитет: от 10:00 до 17:00 часа.

Тъй като закуската е била преди 3-4 часа, хубаво е да имаме едно междинно хранене – малко извара, протеинов бар, кисело мляко. Следва върхът на вашата ефективност. Това е най-доброто време да се потопите в работа. Организирайте служебни срещи на обяд, тъй като следобед ще бъдете изпълнени с енергия. До 14:00 часа работете интензивно, след 15:00 часа преминете към по-леките задачи.

Позите за сън говорят за личността

Хронотип „вълк“

Към този хронотип спадат 15-20% от хората. Те мразят сутрините, лягат си късно и пият много кафе. 

Ежедневната рутина за „вълците“Сутрин: от 7:30 до 12:00 часа

Задайте 2 аларми на мобилния си, за да не се успите. 
Изпийте чаша вода, излезте на терасата, за да подишате въздух. Може да разходите домашния любимец и разбира се да изпиете едно кафе. 

Максимален работен капацитет: от 12:00 до 20:00 часа.

Отложете основната работа до 13:00 часа, след което бавно се захващайте с решаването на проблеми и по-сложни задачи.Към 14:00 часа ще сте на върха на ефективността си. Правете планове. Към 17:00 вече сте пълни с енергия. Задължително е обядът ви да е лек, както и да имате малка здравословна следобедна закуска. 

Това е подходящо време за творчески задачи.

След работа: от 20:00 до 23:00 часа – най-доброто време за спорт, разкрасяване. Вечерята трябва да е лека. 

Край на деня: от 22:00 до 0:00 часа – опитайте се да легнете да спите не по-късно от 23:00 часа. 
Хронотип „Делфин“

Към този хронотип спадат около 10% от хората. Те обикновено са по-изнервени, с неспокоен сън, будуват до късно в интернет.

Ежедневната рутина за „делфините“

Сутрин: 6:00 до 10:00 часа – време подходящо за крос или лека гимнастика, вземане на контрастен душ, който да ви събуди. В 8:00 часа – балансирана закуска: наполовина въглехидрати и протеини.

Максимален работен капацитет: от 10:00 до 18:00 часа

Между 10:00 и 12:00 часа – времето за максимална ефективност. Сега е добре да се работи по най-трудните задачи. Правете разходки на открито в обедната почивка. Следобед енергийните ви нива може да спаднат, но силите ще се възвърнат към края на работния ден. След 18:00 си осигурете лека вечеря, спорт, среща с приятели.

Свързани статии

След обяд енергията ще ви напусне. Затова е важно да излезете на слънце и да ходите около 20 минути. До 18:00 часа отново ще имате силата да се справите с важни задачи.

Край на деня: от 22:00 до 00:00 часа

До 22:00 часа, вземете гореща вана, четете книга и се отдайте на почивка не по-късно от 00:00 часа.

По материали от adme.ru

Коментирай
Свободно време