Свободно време

Грешки в облеклото, които могат да ви костват работата още на интервюто

Как да не се обличате, когато кандидатствате за нова работа

02.08.2018г. / 11 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изборът на дрехи говори за личността. Начинът, по който сме облечени, подсказва отношението ни към дадената ситуация, особено що се отнася до официални събития.

Едно такова събитие е интервюто за работа. Неподходящото и неадекватно облекло може както да ни спечели черна точка, така и да ни затръшне вратата под носа.

Какво не трябва да казвате по време на интервю за работа

С облеклото си ние заявяваме отношението към ситуацията, в която се намираме и хората, които са въвлечени в нея. Освен това изразяваме част от характера си чрез начина, по който се обличаме.

Кои са най-големите грешки в облеклото, които не трябва да допускаме на интервю за нова работа?

Външният ви вид не пасва на културата на фирмата

Ако сте добре подготвени предварително, няма да изпадате в подобно неудобно положение. Затова винаги проучвайте, доколкото е възможно, компанията, в която кандидатствате. Ако тя предполага официално облекло, постарайте се да изглеждате професионално и спретнато. Ако кандидатствате в сфера, далечна от корпоративната, спортно-елегантното облекло би било далеч по-адекватно.

Прекалено високи токчета

В стремежа си да изглеждат суперпрофесионално и строго официално, някои жени се възкачват на твърде високи токчета, с които не могат да се справят. По-добре е да избягвате подобни предизвикателства, защото няма да направите добро впечатление, ако ходите като еквилибрист, който тепърва се учи да балансира.

Облеклото ви е отпреди 10 години

Имате един костюм и едно сако, което сте си купили за сватбата на най-добрата си приятелка или за момента, в който сте започвали предишната си работа. Решили сте да използвате тях за новото си интервю. Какво пък толкова? Няма да харчите излишни пари! 

Това мислене може да ви коства работата. Защо ли? Защото няма да направите добро впечатление, ако сте неадекватно облечени.  

Свързани статии

Най-грубите и чести грешки на интервю за работа

Прекалявате с цветовете 

Ако не обичате да се доверявате на черното и бялото, а предпочитате по-веселите цветове, в това няма нищо лошо. Облечете нещо цветно за интервю за работа, просто внимавайте цветовете да не са твърде крещящи, натрапчиви и най-вече несъчетаващи се един с друг.

Прекалено много гола плът

Това е недопустимо при повечето сфери, в които човек би могъл да кандидатства. Избягвайте прекалено къси поли, разголени деколтета, потници, разголени талии.

Крещящ принт 

Леопардово, зеброво, тигрово, неопределени шарки с наситени преливащи цветове са сред забранените на интервю. Неподходящи са, оставят лошо впечатление и могат да ви накарат да изглеждате пошло. Не искате да си затваряте вратата от самото начало, нали?

Коментирай