Свободно време

Енергийните вампири, които ни изцеждат емоционално

Вижте най-често срещаните типове

09.01.2021г. / 16 03ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои хора успяват да изцедят енергията от нас, причинявайки ни емоционална вреда и то без дори понякога да разберат за своето влияние над нас. Подобни токсични хора биват определяни като енергийни вампири и с право. Поради особености на своя характер и чрез поведението си те успяват да ни накарат да се чувстваме зле. За да се спасите от токсичното им влияние е добре да се ориентирате кои са най-често срещаните типове енергийни вампири и да ги избягвате, доколкото е възможно.

Тип Жертва

Всеки от нас познава поне по една такава личност, която вечно се оплаква и мрънка. Човек, който винаги се представя в ролята на жертва, животът му е най-черен, тежък, мрачен и никой друг не страда така, както той. Познахте ли някой човек от обкръжението ви или от офиса? Постарайте се да избягвате компанията му, за да не се чувствате като изцедени всеки път след контакт с него. 

>> 6 вида поведение, което разрушава връзката <<

Нарцисистът

Този тип енергийни вампири изпиват силите ни с непрестанния стремеж да са в центъра на внимание. Желаят да са харесвани и обичани от всички, изискват специално отношение и използват всяка възможност да подчертаят колко са ценни. Този тип хора са изключително натоварващи и дори да са наистина надарени с положителни качества, те губят своята сила, когато ги презентират така нахално и натрапчиво. 

>> 7 начина да направите добро първо впечатление <<

Доминантът

Този тип личности обичат да имат влияние над другите и да задават тона на общуване, всички прилежащи правила на комуникация. Живеят за властта и доминацията над другите, и държат тяхното мнение да е водещо. Не приемат чуждо мнение и критика, виждат света черно-бял и компромисът за тях е тема табу. 

>> 8 признака, че сте перфекционист <<

Драма

Този тип енергийни вампири изцеждат силите ви с вечните си драми. Създават и от най-дребния проблем огромен казус, в който държат всички да са въвлечени. Намесват се дори и в чуждите животи с цел да създадат невероятна драма - това ги кара да се чувстват важни, значими и специални. А всъщност влиянието им не само не помага, а дори вреди и натоварва. 

>> Силните черти на интровертите <<

Съдията

Личност, която винаги има оценка за чуждото поведение и има осъдително поведение. Никога не грешат и нямат вина, за разлика от всички останали, чиито грехове винаги са готови да изброят в детайли. Често подценяват хората в обкръжението си и ги карат да се чувстват незначителни. Натоварват и изпиват енергията на близките си чрез своето вечно осъдително поведение и в крайна сметка отблъскват дори и любимите си хора. 

Коментирай