Свободно време

Корфу – лазурен рай, обгърнат в зеленина

Магията на гръцкия остров с богата култура

05.08.2019г. / 15 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прекрасният и невероятно зелен гръцки остров Корфу е една от най-красивите европейски дестинации, които бихте могли да посетите. С къпещи се в кристално чистото Йонийско море брегове, Корфу предлага слънце, зеленина, приятен средиземноморски климат, древна култура и много приключения.

Корфу е магическо място, съчетаващо старо и ново, Древност и модерен дух, спираща дъха природа и невероятно вкусна смесица от гръцка и италианска кухня

Знаете ли, че... Сицилия е дом на най-вкусната улична храна?

Островът има две имена – Корфу и Керкира. Старото наименование (Керкира), както мнозина наричат и столицата на острова, идва от морската нимфа Керкира, в която Посейдон, богът на моретата се влюбва. Отвежда я на самотен остров и го кръщава на нея. До днес островът крие нещо магическо в чара и обаянието си. Който го посети веднъж, иска да се върне отново и отново.

Столицата Керкира е разположена на източното крайбрежие на острова. В старата част на града можете да се насладите на тесни улички, малки дюкянчета и кокетни заведения, в които да пиете гръцко кафе и да опитате от традиционната кухня на острова. Задължително е да се пробва гръцкият гирос и гръцката пица, богато наситена с отгледани на място домати, маслини, чушки и гръцко сирене фета.

 

 

Портофино – тук животът е dolce

След като се разходите из малките улички и се насладите на духа на миналото, лъхащ от архитектурата в гръцки и венециански стил, можете да се отправите към древната крепост, опасваща бреговете на Керкира. Тя е построена от венецианците, които в миналото са завладявали острова няколко пъти.

Корфуанците се гордеят обаче с факта, че Керкира е единственият гръцки остров, който не е завладян от Турската империя през Средновековието.

Островът предлага фантастична природа. Той е най-зеленият сред гръцките острови, залесен с над 1 милион маслинови дръвчета – гордостта на гърците. Зеленината, приятният климат и тюркоазеносините води на Йонийско море неслучайно привличат хиляди почитатели на средиземноморската природа всяка година.

На Корфу расте и един особен плод – кумкуат. Родината на кумкуата е Япония, но климатът на Корфу позволява неговото отглеждане. Така с годините плодът се превръща в емблема на гръцкия остров. От него се правят сладка, конфитюри и ликьор, които са сред задължителните неща за опитване.

Фантастичната природа на Корфу притегля и много известни персони, купуващи си вили по бреговете на острова, далеч от шума на континента и големите градове. Сред тях са прочутата банкерска фамилия Родшилд, писателят Джералд Даръл, композиторът Антонио Вивалди.

Остров Капри – за ценители на италианската романтика

На острова е роден и съпругът на кралица Елизабет II – принц Филип

Австрийската принцеса Сиси пък обожавала да прекарва летата си на острова. Дворецът Ахилион, намиращ се на един от високите хълмове на Корфу, бил нейна резиденция почти всяка година. Принцесата обожавала острова заради мекия му и приятен климат и невероятно живописната природа.

Терасите на двореца предлагат незабравими гледки към заливите и заобикалящите го възвишения. Днес Ахилион е отворен за посещения като музей. В градината са разположени две внушителни статуи на Ахил, на когото е кръстен дворецът.

Крайбрежието на острова е опасано с огромен брой плажове – около 115. Някои са каменисти, други обсипани с нежен златист пясък.

Ако се докоснете до магията на острова, не пропускайте да го обиколите с кораб. Гледките, които подобни пътувания предлагат, оставят спомен за цял живот. Бреговете на Корфу са изключително живописни.

Анси – френската Венеция

В близост до Корфу се намират други два райски острова – Паксос и Антипаксос. До тях се стига с кораб. Туристическите програми предлагат много забавления, сред които плуване в кристалните води на Йонийско море, посещение на живописни пещери, разходки до безлюдни плажове.

Едно от спиращите дъха места, които човек не бива да пропуска, ако стъпи на корфуанска земя, е селцето Сидари с впечатляващия му Канал на любовта (Canal d'Amour). Бреговете на тази част от острова са изваяни от пясъчни каньони, примесени с глина и седиментни скали в изумителни цветове.

Легендата разказва, че ако двойка преплува заедно Канала на любовта, ще остане заедно завинаги.

И ако Корфу още не ви е впечатлил достатъчно трябва да отбележим, че той има и планини. Най-високата точка на острова е връх Пантократор, достигащ височина от 906 метра.

Любопитен факт е, че Корфу е не просто природна забележителност, но и научно средище. На острова е отворен първият гръцки университет, носещ името Йонийски университет. Първите модерни и съвременни опера и театър също са отворили вратите си първо на Корфу, а след това в останалите части на Гърция.

Ако почивката не може да чака до заплата, вземи А1 Кредитна карта. Кандидатствай сега.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време