Свободно време

10 начина да се събуждате по-щастливи всеки следващ ден

Погледнете на живота с нова нагласа

28.01.2021г. / 15 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да сме щастливи означава да сме по-здрави. Колкото и трудно да е понякога да се справяме с живота, колкото и негативни неща да ни се случват и дори да губим светлината в тунела е важно да се опитаме да променим нагласата си, за да върнем щастието в живота си. То е в малките неща. Искате да се събуждате по-щастливи всеки ден? Ето как да го направите.

1. Настройте съзнанието си на режим „щастие“

За да сте щастливи не трябва само да очаквате от съдбата да ви поднася поводи за радост. Трябва да се опитате да се настроите на тази вълна. Обръщайте поглед към хубавите страни на живота, оставяйки на заден план негативите. Те ни съпътстват винаги, затова не трябва да им отдаваме толкова голямо значение.

10 прости правила за щастие у дома

2. Направете нещо добро за някого

Човек винаги се чувства страхотно, когато накара някого да се усмихне или да се почувства щастлив. Правете го по-често, за да бъде ежедневието ви изпълнено с позитивна енергия.

3. Обадете се на приятел

Започнете деня с обаждане на любим човек. Усмихнете се, накарайте и него/ нея да се усмихне. Разменете си няколко топли думи. Чуйте се, ако не сте го правили отдавна. Целият ви ден след това ще е изпълнен с позитивна нагласа.

4. Открийте смисъла на целите си

Човек трябва да има цели в живота си, които да преследва. Те трябва да имат своя смисъл, значение. Когато ги избистрите в съзнанието си ще ви е по-лесно да се почувствате една идея по-спокойни и уравновесени.

5. Погледнете назад към миналото, само че с розови очила

Учете се от грешките в миналото, но не съжалявайте за нищо. Не се терзайте, че не сте направили или казали нещо. То вече е останало някъде назад в миг, който е отдавна минал и не можете да промените. Съжаленията са излишни. Нужни са само поуките. Затова, когато гледате назад към миналото е важно да го правите с възможно най-розовите очила, които имате в съзнанието си. Полезно е за вас и ще ви накара да се чувствате по-щастливи всеки ден.

6. Бъдете благодарни

Има толкова много неща, за които да благодарим всеки ден – на съдбата, на близките ни, на приятелите, на себе си, на любимия човек до нас, на природата, на слънцето, че сме живи и можем да правим живота си по-хубав всеки ден.

7. Помнете хубавите моменти

Какво друго може да ни направи щастливи, ако не приятните моменти, които си струва да помним и да изживяваме в момента на случването им. Винаги хващайте момента и го изживявайте докрай.

8. Избирайте времето пред вещите

Какво означава това – просто казано „парите не могат да купят щастие“. Тази поговорка е изпитана във времето и също толкова вярна, колкото фактът, че се въртим около слънцето.

Психолозите наричат това „хедонистична адаптация“. Доказано е, че материалните облаги и преимущества носят временно задоволство. Носят щастие за кратко, а след това започваме да свикваме с тях. Те вече не ни носят същата наслада, както в началото.

5 мантри за щастие

Ако ще харчите пари, харчете ги за пътувания, приятни преживявания за душата, концерти, изкуство. Проучванията показват, че най-голямо удовлетворение носят приятно прекараните мигове, а не скъпо струващите вещи, които сме си купили.

9. Правете онова, в което вярвате

Няма значение дали ще се включите в инициатива за опазване на природата и животните, ще работите за собственото си усъвършенстване в професионален план или ще зарежете града и ще отидете да живеете на село, важното е да преследвате мечтите си и нещата, които ви карат да се чувствате добре.

Свързани статии

Ако вярвате в нещо и искате да го направите или постигнете, правете го. Ще се намерят множество гласове, които ще се опитват да ви спрат. Ще ви казват, че идеята ви е глупава или безперспективна, че няма да успеете или че си струва да опитате нещо друго. Но ако вярвате в мечтата си, не се отказвайте. Само така ще сте наистина щастливи, дори да не се увенчае с успех. Ще знаете, че сте опитали. Това има значение.

10. Търсете добрите новини

Лошото е навсякъде около нас. Не е нужно да го търсим, за да се срещнем с него. Част е от ежедневието ни, от разговорите, от новините, от обстановката, в която живеем и работим. Затова търсете доброто около вас. Обръщайте му внимание. Създавайте го.

Правилото 90/10 – по-малко проблеми, повече щастие

Започвайте деня си с добрите новини. Изследване на учени от Университета в Харвард, публикувано в Psychology Today констатира, че гледането на добри новини рано сутрин в рамките само на 3 минути оказва благоприятно въздействие върху психиката в продължение на 6 часа след това.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Най важното ( преди 4 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )
vsi4ko pomnia ot minaloto , kakvo sum govorila na kogo , i kakvo o4akvam znaia ... vajnoto e da se slu4at nai- hubavite ne6ta i da sme zdravi i 6tastlivi .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар