Свободно време

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино даряват 100 милиона евро за Нотр Дам

Съпругът на актрисата обяви, че ще финансира ремонт на катедралата след големия пожар

16.04.2019г. / 11 46ч.
Мария Дуковска
Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино. Снимка: Reuters

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино. Снимка: Reuters

Съпругът на Салма Хайек Франсоа-Анри Пино обяви чрез съобщение във френския вестник „Le Figaro“, че той и баща му ще дарят 100 милиона евро за реконструкцията на катедралата Нотр Дам. На 15 април избухна голям пожар в 8-вековната сграда, който доведе до големи разрушения на катедралата, един от символите на Париж.

Френският президент Емануел Макрон увери съгражданите си в изявление, че Нотр Дам ще бъде възстановена и реконструирана, и че още днес ще се създаде дарителска кампания за набиране на средства.

Франсоа-Анри Пино и неговият баща Франсоа Пино ще отпуснат огромната сума от фондовете си Артемис, които са собственост на тяхната компания. Състоянието на бащата на Франсоа-Анри, 82-годишният Франсоа Пино, се оценява на 37 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Засега дарението на Пино е най-голямото обявено след пожара в Нотр Дам. Очаква се и други влиятелни и богати французи да се включат с дарения.

За Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино катедралата Нотр Дам има и емоционално значение, тъй като тяхната резиденция се намира в близост до храма. През 2009-а година двамата сключват брак само на 2 километра от катедралата.

В галерията ни може да видите кадри от пожара, обхванал 800-годишната катедрала Нотр Дам.

Снимка: Reuters

Коментирай