Свободно време

6 неща, които да не казвате на работа

Правят много лошо впечатление

28.05.2019г. / 12 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грубите изказвания на работа са неприемливи. Всеки здравомислещ служител и работещ човек е наясно, че не може просто така да си позволи сексуални нападки, расистки коментари, безцеремонно обсъждане на фирмената политика. Трябва да е луд, за да рискува работното си място по този начин.

Но има и още неприемливи изказвания, които никак не е добре да правите на работа, пред шефа си или пред колеги. Те могат да ви спечелят лошо име, недоверие, критика и дори уволнение.

Бъдете внимателни и вижте какво не е добре да казвате на работа.

Ежедневни грешки, които допускаме на работа

Всичко, което не бихте искали да прочетете написано

Говорете така, сякаш онова, което ще кажете, може да бъде прочетено някъде. Представете си, че абсолютно всички ви слушат. В днешно време не е трудно да си го представим във века на интернет и свободните комуникации. Ако онова, което възнамерявате да казвате не е подходящо за публикуване в официална поща например, премълчете го или го кажете по далеч по-деликатен начин.

„Това е скучно“

Срещите много често наистина са скучни, факт. Всички го знаем, но трябва да внимаваме къде и на кого го казваме. Не го подшушвайте дори на колегата, седящ до вас. Не можете да сте сигурни дали думите ви няма да стигнат до шефа ви, който ще го изтълкува като липса на мотивация от ваша страна. Вероятно ще оставите впечатление, че искате да сте на друго място и да вършите много по-интересни неща. Дори това да е така, за нищо на света не казвайте нещо такова, с което да оставите именно тези впечатления.

„Изглеждаш добре“

Освен ако не сте много добри приятели с колегата или колежката, на когото/ която го казвате, по-добре не го правете. Намеците за външния вид или теглото могат да се изтълкуват по съвсем различен начин, който да ви донесе неприятности. Няма значение дали онова, което казвате е в положителна посока или не. Недейте да вървите по този тънък лед.

Свързани статии

Твърде много подробности за вашия уикенд пред шефа или колеги

Споделянето на твърде много информация от личния ви живот в повечето случаи не е добра идея. Освен че може да се използва срещу вас в даден удобен момент, впускането в подробни разкази за това как сте ловили риба през уикенда, кой връх сте изкачили с приятели или къде сте водили децата до най-малките подробности ще се отчете като досадно натрапване. Ако шефът ви попита как е минал уикендът ви, отговорете с 2-3 думи и не забравяйте да попитате учтиво същото. Това е достатъчно.

20 от най-често задаваните въпроси на интервю за работа

„Това не е по моя вина“

Неспособността за поемане на отговорност не е ценност, която ръководителите ценят у служителите. Ако освен това посочите друг колега, който според вас е виновен, ще направите още по-лошо впечатление.

„Това е глупава идея“

Няма значение дали ще го кажете на колега, на шефа си или още по-лошо – на клиент в присъствието на шефа ви. Откритата груба критика е неприемлива и носи само негативи.

Коментирай