Свободно време

5 неща, които пречат на щастието ви

Защо е важно да променим нагласата си

19.01.2022г. / 13 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Щастието е състояние на духа, което ние сами изграждаме. Материалните предмети, богатството, благата, с които се сдобиваме могат да повишат за кратко усещането за щастие и благоденствие, но след това рязко да се почувстваме апатични.

Щастието е много повече от това. То е съвкупност от различни вътрешни състояния – как се чувстваме сами със себе си, какво мислим за себе си, как се изразяваме и как се вписваме в различните социални и професионални колективи.

5 прости начина да бъдем щастливи всеки ден

Една от най-важните предпоставки за позитивното усещане за щастие е себеуважението. Ако сте приоритет за самите себе си, ще ви е по-лесно да предприемате всяка стъпка в живота си без да пренебрегвате нуждите си в полза на тези на другите.

За да повишите усещането си за щастие, вижте кои са нещата, които ви пречат да се чувствате истински щастливи.

Позволявате мнението на другите да ръководи живота ви

Хората, които се влияят от чуждото мнение, които се опитват да се харесат на другите, да постъпят правилно според мнението на другите, страдат от безпокойство и тревожност. Те са онези, чиито нива на щастие са доста по-ниски, отколкото на тези, живеещи по свои правила и неинтересуващи се от това какво другите ще си помислят за тях.

Срам от минали провали

Миналото ви определя бъдещето ви дотолкова, доколкото позволите то да поваля и стопира опитите ви за прогрес. Хубаво е да се учите от грешките си, но не и да им позволявате да погълнат стремежите ви и да ви откажат да се опитвате в бъдеще.

Да сте нерешителни за това какво искате

Когато сте изпълнени със страст към нещо, вие сте и пълни с енергия, за да го направите, за да го постигнете. И обратното – когато се страхувате, съмнявате се в себе си и възможностите си, вие ставате още по-нерешителни и по-нерешителни. Поставете си за цел да откриете онова, което искате да направите и го преследвайте страстно. Това ще повиши усещането ви за щастие.

7 стъпки за повече щастие

Отлагате целите, които са важни за вас

Можете да приемете обстоятелствата в живота си такива, каквито са или да приемете, че имате силата да ги промените в своя полза. Ако живеете по втория начин с нагласата, че някои неща не са само в ръцете на съдбата, ще се чувствате по-щастливи със себе си.

Избирате да не правите нищо

Бездействието носи озлобление и апатия. То ни кара да се чувстваме безсилни. Казваме си „защо да правя каквото и да е, след като няма никакъв смисъл“. Подсъзнателно това е стратегия, която кара тревожно настроената психика да се успокои, че не носи вина за собствените си провали и липса на щастие. В действителност този проблем се задълбочава.

Коментирай
Свободно време