Свободно време

7 въпроса, с които да определите коя е мечтаната работа за вас

Отговорете си на тях, за да откриете щастието в работата

17.06.2019г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко хора могат да се похвалят, че работят мечтаната си работа? Със сигурност по-малко от онези, които работят нещо просто за да имат работа или за да изкарат пари. Причините, поради които хората продължават да стоят на позиции, които не харесват, са много и различни. Всички те се питат какво ли е да работиш онова, което обичаш.

С течение на времето хората, които работят с омраза започват да стават напрегнати, мрънкащи, винаги недоволни и негативни към живота като цяло. Стават критични към хората около себе си, оплакват се за всичко, подсъзнателно обвинявайки живота за несгодите си.

7 неща, за които да не се страхувате да преговаряте на работа

Ако ви се е случвало и на вас, вероятно в някакъв момент сте чули въпроса от близките си: „Какво в крайна сметка искаш да правиш?“, „Напусни работа тогава!“. Да, обаче не е толкова лесно, колкото изглежда по много причини. Някои от тях са свързани с неувереност, с липса на самочувствие, че можете да се справите с нови предизвикателства. С годините става все по-трудно да си представите, че можете да правите нещо друго освен това, с което сте свикнали. До голяма степен комфортът на познатото ви дава някаква сигурност, но това е пътят към бърнаута.

Не е важно просто да отворите сайтовете с обяви за работа и да започнете просто да разпращате биографията си където ви падне. Важно е преди това да си отговорите на някои много важни и специфични въпроси, които ще ви помогнат да изясните пред себе си какво означава понятието „мечтана работа“. То е много повече от това просто изведнъж да станете фрилансър или да си отворите кафене. Трябва да се вгледате в нещата, които ви правят щастливи, за да разберете.

1. „От какво се интересувам?“

Интересите са най-важното нещо, което има значение за усещането за удовлетвореност. В много от случаите хората просто не могат да преценят дали биха могли да изкарват пари от някаква дейност, която е свързана с неща, които харесват.

2. „Какви дейности в свободното време ме карат да се чувствам най-добре?“

Замислете се кога сте били истински усмихнати в свободното си време – когато сте правили нещо, говорели сте с някого, успели сте да помогнете или сте дали ценен съвет. Всички тези умения, както и много други, говорят за това каква личност сте и в какво бихте могли да сте добри като професионалисти с личните си умения. Хобитата и активностите, които ни радват в свободното време могат да ни помогнат да определим какво всъщност искаме да правим, за да изкарваме прехраната си.

3. „Как предпочитам да работя?“

Някои хора предпочитат работата на бюро. Други са добри в общуването с клиенти. Трети притежават умения в продажбите. За някои работата пред компютър е равностойна на затвор, докато за други е истинско приключение. Ако вие мразите да работите от 9 до 18 всеки ден, а мечтаете за плаващо работно време или възможност за работа от вкъщи, тогава насочете търсенето си в тази посока.

3 въпроса на интервю за работа, за които да сте подготвени

Коментирай