Свободно време

Неподходящо облекло за интервю за работа

Ако искате да изпъкнете, не се обличайте неподобаващо

21.06.2019г. / 11 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да направите добро първо впечатление, когато сте на интервю за работа, е необходимо да се облечете по възможно най-подходящия и адекватен начин. За да не допускате някои грешки в подбора на визията си за важната среща, вижте кои са типовете облекло и аксесоари, които да не подбирате, когато сте поканени на интервю за работа.

Какво прави най-лошо впечатление на интервю за работа?>>>

Стил, който не отговаря на фирмената култура

Преди да решите как да се облечете за интервюто за работа, помислете за стила на компанията и вашата роля в нея. Дори да сте свободолюбива личност, която обича да изразява себе си без фалшиви прикрития зад маски и нетипично за вас облекло, не се обличайте като в ежедневието си. Ако обикновено ходите с тениска на любимата ви рокбанда, не е уместно да се облечете по същия начин, щом кандидатствате във финансова корпорация например. Същото важи за прическата ви, за бижутата и аксесоарите.

Токчета, които ви карат да се спъвате

Добре е да сте елегантни, но още по-важно е да изглеждате уверени в себе си и външния си вид. Ако се насилите да обуете високи токчета, за да изглеждате по-професионално, но не можете да се задържите на тях повече от 10 секунди, това ще предизвика присмех и няма да бъде погледнато с добро око.

Агресивни, наситени цветове

Не е изключено да поставите акцент в облеклото или аксесоарите си, който изразява вашата личност и вътрешна нагласа. Нека това обаче да не е повече от един елемент, бижу или блуза, връхна дреха например. Останалите цветове във визията ви трябва да са по-скоро неутрални.

Забранени фрази по време на интервю за работа>>>

Ако обаче се облечете изцяло в ярки цветове, това не е добър избор. Показва неумението ви да се позиционирате коректно в дадена среда. Може да покаже на интервюиращия, че не умеете да анализирате правилно ситуациите.

Дръзки и бляскави бижута

Ако сте решили да носите бляскаво бижу, което да служи като акцент в стайлинга ви, това не е добър избор, защото прави лошо впечатление. Придържайте се към класическите стилни и семпли избори в облеклото. С тях няма да сгрешите. Не прекалявайте и с броя аксесоари.

Дрехи, които показват прекалено много от кожата ви

Миниполите, късите панталонки, блузите без рамене или презрамки са крайно неподходящи, ако кандидатствате в сериозна фирма. Този тип неуместно облекло е червен флаг за интервюиращия за вашата неспособност за трезва преценка, която вероятно ще се пренесе и в други сфери от работата ви.

Най-грубите и чести грешки на интервю за работа>>>

Обемиста чанта

Както облеклото, така и обувките и чантата към него, особено ако сте дама, имат голямо значение за позитивното възприятия на интервюиращия. Прекалено големите чанти тип торба не са подходящи за интервю за работа. Представете си как трябва да оставите чантата си на масата, докато тече разговорът. Тя ще закрива половината ви лице. Ако я оставите на пода пък е признак на липса на обноски.

Коментирай