Свободно време

Как да стана писател – 6 начина да окуражите детето си да пише

Можете да насочите детето

04.07.2019г. / 10 13ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Много деца, които обичат да четат, проявяват любопитство как всъщност се става писател и дали и те биха могли да пишат така вълнуващо като любимите си автори. Къде се намира вдъхновението, как се започва един разказ, как да разбере кой е най-добрият жанр за него? Има множество въпроси, които децата си задават, а вие като родители следва да отговорите и да ги насочите най-правилно. Ако сте забелязали подобен интерес в детето, но виждате, че не проявява достатъчно кураж, можете да го стимулирате да пробва. Ще ви помогнем с няколко препоръки в тази посока.

1. Да пише всеки ден.

Няма по-добър начин да се усъвършенства една дарба от това да се упражнява всеки ден. Затова насочете детето към установяване на всекидневен навик да пише.

2. Да използват любимите си автори.

Най-добрите писатели са също така и читатели. Нека детето ви помисли кои са любимите му писатели, какво харесва в техния начин на писане, кои са предпочитаните моменти в техните книги. Подобни размисли биха могли да го насочат към оформяне на неговия собствен стил.

>> 4 основни модела на възпитание <<

3. Да избират малките моменти.

Понякога едни от най-интересните и ключови части от една история са мъничките детайли и моменти. Учете детето да забелязва и да записва именно тези малки моменти, които обаче могат да се окажат от огромно значение за цялостния облик на историята по-натам.

>> Как музикалните уроци развиват децата <<

4. Да изследва света.

За да станеш писател не е достатъчно само да се пише и да се мисли за подходящите думи. Преди всичко трябва да има идея за какво да пише, какво го е заинтригувало, провокирало, вдъхновило, дори шокирало. За да има какво да напише първо трябва да изследва света около него – хората, природата, затова е добре да го окуражите именно в тази посока.

>> Забавни летни игри, които са важни за развитието на детето <<

5. Да опитва различни форми.

Много писатели експериментират в жанровете, смесват ги, опитват различни стилове. Нека и детето да не се ограничава в определен стил, а да се съсредоточи върху истински важното – да пише със страст. Ако обича да пише във фентъзи стил, подтикнете го да опита с поема например. Именно провокацията може да бъде големият двигател да напише наистина впечатляваща история.

>> 10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца <<

6. Да не спира да се опитва.

Понякога писането може да бъде и не така лесно и приятно. Може да се появи момент на досада или трудност, но разковничето е в упоритостта, както във всяка друга сфера. Обяснете на детето, че не бива да се плаши от блокиране или липса на вдъхновение, че това е временно и трябва да опита пак, и пак, докато усети отново страстта за писане.

Коментирай