Свободно време

Как бързо да охладите телефона си след прегряване?

Високите температури са вредни за електрониката

25.07.2019г. / 11 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лято е. Слънцето пече. Въздухът е горещ и това крие риск от това тялото ни да прегрее. Топлинен удар може да получите не само вие обаче, а и телефонът ви. Ако го забравите дори за няколко минути изложен на директно слънчево греене, може и да го откриете изцяло изключен от само себе си. А може и да възникнат някои повреди, които ще ви костват пари и време.

Как най-бързо да охладите телефона си, ако това се случи, а и в други случаи, в които мобилното устройство е прегряло по някаква причина?

Най-разпространените бактерии върху смартфоните ни>>>

Затворете всички активни приложения

Всяко работещо приложение повишава температурата в ядрото на телефона, защото изисква енергия от батерията. За да помогнете на устройството си да се охлади по-бързо, изключете всички приложения, които вървят в момента, включително тези в бекграунд. Това ще помогне на процесора и RAM-паметта да се „разтоварят“ от работата си.

Ако телефонът е прегрял без да е оставен на слънце, без да е включен в електрическата мрежа и без да е бил прибран в дреха, може прегряването да е предизвикано от прекалено много активни приложения, изискващи капацитет, който той няма. Затова изключете всичко, докато се охлади.

Спрете да зареждате телефона си

Може да звучи нелогично, но е така. При зареждане на батерията телефонът може да се нагрее прекалено. Изключете го от контакта, за да го охладите. Най-много се загрява, когато едновременно го зареждате и ползвате повече от едно приложение или водите разговор. Тогава нагряването може да достигне екстремни температури.

За какво служат релефните белези на клавишите F и J?>>>

Извадете телефона от калъфката

Някои калъфи за смартфон са красиви, но не са практични. Материалът, от който са направени, задушава телефона при зареждане на батерията и създава голям риск от прегряване и увреждане на компоненти на устройството. Препоръчително е винаги да сваляте калъфа, докато зареждате телефона, освен ако не е специално проектиран така, че да не създава условия за прегряване.

Включете „самолетен режим“

Още една мярка за охлаждане на мобилното ви устройство е прекъсване на всички мобилни връзки с мрежата на оператора. Най-бързо това става, като включите „самолетен режим“ и изчакате телефонът да се охлади на допир.

Отдалечете телефона си от други електронни устройства

Когато няколко устройства стоят в близост едно до друго, могат да си влияят на много нива, включително на термично. Дръжте ги на разстояние, за да ги предпазите от евентуално прегряване.

5 причини смарт устройствата да са полезни в училище>>>

Изключете телефона

Ако в момента телефонът не ви трябва спешно, най-добре го изключете, за да се охлади напълно. Това е най-добрият начин да намалите температурата в него.

Коментирай