Семейство

Най-разпространените бактерии върху смартфоните ни

Как най-ползваната вещ в ежедневието ни разболява

24.08.2014г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Смартфоните са може би най-употребяваната вещ в днешно време. Именно заради това са и едни от най-мръсните предмети в нашето ежедневие, които обаче са постоянно в ръцете ни. Това крие огромен риск от заразяване с много бактерии, повечето от които причинители на сериозни заболявания и инфекции.

За да обърнем внимание на това колко е важно да измивате ръцете си винаги след употреба на ежедневните ви вещи, ще ви представим класация с най-многобройните бактерии и микроорганизми, които виреят по най-ползвания предмет в съвременния ден – смартфонът.

Колиформи

Колиформите са бактерии, които могат да бъдат открити в големи количества върху тоалетни чинии, мивки и чешми. Според изследванията човешките крака и бедра носят по-малко бактерии в сравнение с ръцете и устата. Именно заради това те полепват и по телефоните, чрез които ги разнасяме почти навсякъде.

Колиформите се срещат още в човешки и животински фекалии, върху почвата и върху растенията. Те могат да ви разболеят сериозно, затова миенето на ръцете е от първостепенно значение. Добре е да се почиства и мобилното устройство от време на време със спирт.

Ешерихия коли

Подобно на гореспоменатите бактерии, ешерихия коли е вредна за здравето бактерия, която се размножава доста бързо. Причинява тежки диарии, ентероколити, инфекции на пикочните пътища, повръщане. В някои сериозни случаи може да има фатални последици, особено ако не се лекува и предизвика тежка бъбречна недостатъчност.

Стафилококи

Staphylococcus Aureus е бактерията, която причинява стафилококова инфекция.  Този патоген предизвиква доста болезнени състояния и се пренася чрез допир с кожата. Процесите на заразяване могат да се ускорят многократно заради използването на смартфони, по чиято повърхност гъмжи от тези бактерии.

Свързани статии

Стрептококи

Стрептококите също са фекални бактерии. Те полепват по вещите в ежедневието посредством мръсните ръце. Топлината, излъчвана от електронните устройства е благоприятна среда за размножаването им и лесното им пренасяне до кожата и устата.

Стрептококите се наслагват в гърлото, размножават се и причиняват доста тежки състояния като някои от тях доста сериозни – токсичен шок, скарлатина, некротизиращ фасцит (болест, разяждаща меките тъкани) и други.

Плесени

Плесените се срещат почти навсякъде в домакинството, най-вече в хладилника и банята. При редица проучвания е установено, че се срещат в големи количества и по мобилните устройства, пише How Stuff Works.

Излагането на влиянието на плесените може да доведе до сериозни дихателни проблеми, задух, запушен нос, синузит, висока температура и тежка белодробна инфекция.

Дрожди

Някои видове дрожди влизат в графата полезни, като например пробиотиците или онези, намиращи се в маята за тестени изделия или бирената мая.

Те живеят навсякъде по тялото, но прекомерното им размножаване може да има вредни последици. Телефоните допринасят за тяхното разнасяне, тъй като те са най-често докосваната вещ, а и често ги оставяме на различни повърхности със съмнителна чистота.


 

Коментирай