Свободно време

Причини кучето ви да спре да се храни

Какво може да причини внезапен отказ от храна при животните

29.07.2019г. / 13 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кучетата не могат да говорят, но пък имат свои много добри изразни средства, с които да подсказват на стопаните си какво искат и от какво имат нужда. Когато спрат да се хранят обаче, това може да е симптом на нещо много по-сериозно от просто един каприз. Както знаем, кучетата не отказват храна просто така и ако това се случи, значи кучето страда.

Какви могат да са причините домашният ви любимец да спре да яде?

7 грешки, които допускаме с домашните любимци>>>

Кучето ви има лека стомашна болка

Ако животното е яло нещо развалено или нещо, което е раздразнило стомаха му е нормално за момента да не иска да се храни. Изчакайте няколко часа и ако неразположението отмине и животното поиска храна, значи всичко е наред.

Кучето ви има сериозно заболяване

Животозастрашаващи и силно болезнени състояния също могат да се окажат причина за липсата на желание за хранене. Сред тях са панкреатит, бъбречна криза, инфекциозни заболявания, парвовироза, стомашна или чревна дилатация, които са силно животозастрашаващи. Моментално заведете кучето на лекар, особено ако са налице и повръщане, летаргия, кървави изпражнения, кашлица.

6 най-чести зарази, пренесени от домашните любимци>>>

Кучето ви е погълнало нещо

Кучетата са лакомници и често поглъщат предмети, които не са за ядене. Играчки, топки за тенис, дори тампони могат да попаднат в устата им и да предизвикат стомашно-чревни проблеми.

Свързани статии

Кучето ви изпитва болка

Различните породи са склонни към развитие на определени заболявания. Те могат да са първоизточникът на болка, за която не подозирате, че кучето ви изпитва и която предизвиква липса на апетит.

Кучето ви има зъбобол

Денталните проблеми причиняват затруднения в храненето. Когато болката от разваления, счупен или клатещ се зъб се увеличи, кучето постепенно спира да има желание за хранене.

Как да помогнем на домашния любимец да отслабне?>>>

Възможно е да не му се яде онова, което му поднасяте

Звучи като каприз, но също е една от възможните причини за липса на апетит. Ако предлагате на кучето си дълго време една и съща храна, само защото сте купили голямо количество от нея и му я давате всеки ден, тя може да му е омръзнала. Подобно на хората, кучетата също се нуждаят от разнообразие във вкусовете и хранителните вещества. Опитайте да смените порцията с друг вид храна и ще видите дали това ще има ефект.

Коментирай