Свободно време

Как майчинството стимулира кариерна промяна?

Ако и вие търсите нови кариерни възможности, не пропускайте да се регистрирате за Кариерен Кошер

29.07.2019г. / 12 51ч.
Мария Дуковска
Как майчинството стимулира кариерна промяна?

Има ли такова нещо като кариера след майчинство? Една от основните „професии“, на които майките решават да се посветят, е майчинството. Несъмнено това е едно от най-удовлетворяващите и смислени неща, на които човек може да се посвети. Напоследък обаче е все по-популярно майките не само да продължат да работят, но и да търсят съвсем ново кариерно развитие. Тук ще ви запознаем с основните движещи сили на кариерната промяна и в какви посоки водят те.

Ако и вие търсите нови кариерни възможности, не пропускайте да се регистрирате за Кариерен Кошер – най-мащабното кариерно събитие за българи с опит и/или образование в чужбина.

Нови интереси

С появата на новия човек много често се „появяват“ и нови интереси у майката. Ако до този момент тя се е интересувала, например, от работа в голяма компания на висока позиция, интересите ѝ могат да направят рязък завой на 180 градуса. Много майки откриват своята креативна страна точно по време на майчинството. Започват да изработват ръчно направени бижута, да рисуват, да шият дрехи. Някои виждат опцията да продават тези свои творения и се насочват към работа на свободна практика. Други пък започват да разпознават нови предизвикателства около себе си и да търсят решения, което пък пробужда предприемаческия им дух за собствен бизнес. Във всеки случай майчинството променя интересите на майките, а оттам определено се променя и кариерният им път.

По-силна мотивация

Когато вече има едно малко човече, което разчита изцяло на родителите си, майката става и много по-мотивирана в работата си след това. Знаейки, че трябва да се грижи и финансово за новия човек, майката често предприема нов начин на живот. Много често, преди изобщо да мислят за майчинство, жените са склонни да изчакват повишението и да не са твърде активни в тази посока. Майчинството обаче ги мотивира да са много по-дейни и амбицирани да успеят и в кариерата. По-силната мотивация на работното място води и до отваряне на майката към нови кариерни възможности, които преди е смятала за труднопостижими. Обратно на популярното схващане, че една майка би била по-предпазлива, тя би поела по нов кариерен път именно защото е по-мотивирана и уверена в себе си. Тази увереност и мотивация до голяма степен се дължат и на факта, че ефективната грижа за малки деца изисква мобилизация на времето, ресурсите и усилията на майката.

Нови умения

Всичко тече и всичко се променя, така и уменията ни не са константа. Някои майки използват времето на майчинството и непосредствено след това за придобиване на нови умения. Това могат да бъдат различни професионални или езикови курсове, професионални преквалификации и други. Обикновено именно тези нови умения помагат на майките да си намерят по-висококвалифицирана работа след края на майчинството. Така, например, овладяването и опресняването на знанията по някой чужд език могат да дадат шанс за работа в голяма международна компания с високо заплащане. В същото време е възможен и обратният сценарий – да загуби някое умение, което е притежавала. Но тъй като в природата винаги има баланс, майката може да придобие нови умения, като например организационни качества. Тези умения им помагат да поемат нови професионални роли. Някои майки се насочват към две поприща едновременно, именно благодарение на добрата организация на времето, която успяват да създадат.

По-голяма отговорност

С майчинството идват много нови задължения, а с тях и по-голямата отговорност. Майките се научават бързо да носят по две деца „под една мишница“ и да балансират между работа и личен живот. Този факт им помага да се ориентират към нещо ново в кариерата след майчинството. Така, например, майките, които успешно „дирижират“ семейството вкъщи успяват да се преборят и за лидерска позиция на работа. Тя често включва ръководенето на цели екипи или големи проекти. По-голямата отговорност, която чувстват към своите деца, ги кара да се замислят и за своите отговорности към обществото като цяло. Това често води до участието им или дори създаването на инициативи, работещи в полза на цялото общество или отделни непривилегировани групи.

Нови приоритети

Без съмнение основният нов приоритет на майките са техните деца. Но наред с това те отварят очите си и за други важни аспекти, които може би до този момент са оставали на заден план. Например, много майки стават активни в областта на опазването на околната среда и се насочват към нова професия, свързана с тази дейност. Това се дължи на факта, че мислейки за бъдещето на децата си, много майки се замислят и за това каква планета оставят след себе си и в каква среда ще живеят децата им след известно време. Друг основен приоритет за много майки става образованието, което ще получават децата им. Затова някои от тях стават активни в неправителствени организации, работещи в сферата на образованието, или асоциации на родители в образователните институции на децата си.

Кариерните завои на майките са толкова непредвидими, колкото неузнаваеми са самите те след майчинството. Те стават “ „сторъкия шива“ – жонглират с ангажименти и отговорности и въпреки това им остава време да откриват нови кариерни възможности.

Ако и вие търсите ново професионално развитие или просто искате да се запознаете с кариерните възможности в България, регистрирайте се сега за Кариерен Кошер.

Коментирай