Свободно време

Как да отговорите на въпроса "Разкажи ми за себе си" на интервю за работа

От отговора ви може да зависи дали ще бъдете наети

30.08.2019г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На интервю за работа можете да бъдете „застреляни“ с всякакви въпроси, за които е добре да сте подготвени. Интервюиращите специалисти по управление на човешки ресурси и подбор на таланти ще ви разпитат не само за конкретното ви професионално минало, но и вероятно ще ви провокират с неочаквани въпроси, от чиито отговори до голяма степен зависи крайният ви резултат. Един от тези често срещани въпроси е „Разкажи ни за себе си!“

3 въпроса, които задължително да зададете на интервю за работа>>>

На пръв поглед този въпрос изглежда отпускащ и разчупващ атмосферата. Това далеч не е така, защото от това как ще изберете да се представите и в каква посока ще изложите резюмето на личността си, зависи мнението на интервюиращия за вас. 

Една от най-големите грешки, които хората допускат е да замълчат, да погледнат встрани и да не знаят какво да отговорят. Нормално е да блокирате в такъв момент, защото не сте очаквали въпроса, пък и невинаги човек може да се сети за нещо оригинално, свързано с живота и личността му, за което да разкаже. 

Другата грешка е да започнете да говорите надълго и нашироко за неща от живота си, които нямат нищо общо с работата ви и с уменията, които можете да предложите. 

Как тогава правилно да отговорите на въпроса „Разкажи ни за себе си!“?

Неподходящо облекло за интервю за работа>>>

Трябва да познавате добре професионалната си история

На първо място се дръжте професионално. Не се впускайте в разкази за това как прекарвате петък вечер или на какви купони сте фен. Помнете, че това не е среща, а сериозен разговор, от който зависи професионалното ви бъдеще и развитие. Предварително си набележете някои свои успехи и постижения, които смятате за значими. Изтъкнете първо тях, когато ви поканят да разкажете нещо за себе си. 

Свързани статии

Дръжте се естествено и неподправено 

Интервюиращите специалисти по подбор на персонала са добре обиграни и лесно усещат изкуственото поведение, което е несвойствено за човека и което цели да се хареса на всяка цена. Този тип поведение отблъсква и може да ви изиграе лоша шега. Преди всичко се опитайте да бъдете възможно най-естествени. 

Споделете кои аспекти от работата ви доставят най-голямо  удоволствие. Изтъкнете нещата, които ви мотивират и които ви карат да работите още по-усилено. Демонстрирайте ангажираност и ентусиазъм. Именно такива качества търсят специалистите по подбора. За тях ентусиазмът и личната мотивация са много по-важни от самия отговор на въпроса. 

Забранени фрази по време на интервю за работа>>>

Споделете защо се смятате за перфектния кандидат 

Опитайте се да се „продадете“ по-успешно. Разкажете за най-стойностните си качества, които смятате за подходящи за конкретната позиция, за която кандидатствате. Интервюиращият ще се радва да чуе, че сте разсъждавали върху това какъв принос бихте могли да донесете за фирмата, както и с какво вие самите бихте се обогатили като личност, опит и умения.

Коментирай