Свободно време

Как да излезете на питие с шефа без да си изгубите работата?

Границата е тънка

24.09.2019г. / 06 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако ви се е случвало да се намирате в неофициална обстановка заедно с шефа си вероятно знаете колко трудно е да прецените как е най-добре да се държите. Със сигурност ще ви е нервно, ако с шефа си не сте особено близки. Представете си, че шефът ви покани да излезете на по питие, на тиймбилдинг сте или пък фирмата организира вечер с колегите за сплотяване на екипа в някой бар след работно време. Във всички случаи е намесен алкохол, а когато той присъства между вас и шефа ви всичко може да се обърка.

Какво не трябва да споделяте с шефа си?

Как да излезете на питие с шефа си без да си изгубите работата на сутринта?

Бъдете естествени

Няма нищо по-дразнещо от позьорството в момент, в който шефът ви очаква от вас да сте максимално естествени и откровени. Помнете, че и шефът ви е човек и предпочита човешко поведение в неформална среда. Забавлявайте се максимално и се отпуснете без да прекрачвате границите и всичко ще е наред.

Не се дръжте сякаш сте на атестация

Разчупете леда и се опитайте да не намесвате работата и постиженията си в нея, приноса си за фирмата, както и невероятното си желание и хъс за работа. Отпуснете се и не се дръжте сякаш сте на интервю за работа или правите атестация. Говорете си за интересите си. Намерете обща тема, която да ви помогне да се сближите на личностно ниво с шефа си.

Не се подмазвайте

Най-лошата стратегия е да се възползвате от неформалната обстановка и да се опитате да целувате задника на шефа си. Това може да ви донесе сериозни черни точки не само от негова страна, но и от страна на колегите, ако присъстват на тази сценка.

5 начина да се сближите с нов шеф

Избягвайте негативното говорене

Не залитайте в посока негативно говорене по какъвто и да е повод относно колеги или естеството на работа. Дори шефът ви да ви поиска мнение от този тип, излезте от ситуацията елегантно и избегнете директните отговори. Не е добра идея да набелязвате и слабости във фирмата, които да споделяте с него точно на чашка. Вероятността да бъдат приети негативно е доста голяма.

Не се напивайте безпаметно

Ясно е, че го знаете, но сме длъжни да го споменем. Прекаляването с алкохола може да ви коства работата. Може да се изтълкува по неприятен за вас начин. Освен това, ако се напиете до козирката не се знае какво ще направите или кажете. Затова знайте добре мярката си и се предпазвайте от изцепки.

Най-често срещаните типове шефове

Коментирай