Свободно време

5 неща, на които ни учат трудните ситуации

Научаваме се да бъдем прощаващи

21.01.2020г. / 07 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всеки се е случвало да попадне в трудна житейска ситуация от различен характер, която да го накара да се почувства така сякаш няма изход. Чувстваме се зле, ставаме апатични, а страховете са ни превзели напълно. Но настъпва един момент, в който осъзнаваме, че лошите ситуации, които създават негативни емоции, могат да имат редица ползи за нас.

Така например, разбираме, че да поискаш помощ от приятел не е срамно. Кои са другите ползи от трудностите.

11 мисли на Хули Леонис за емоциите и любовта

Научаваме се на търпение

В една негативна ситуация, никога не сме готови да чакаме да се случат събитията по естествен начин. Рано или късно, отрицателните емоции ни учат, че търпението е важно. Спираме, обмисляме ситуацията и чакаме, дори на този етап нещата да ни се струват невъзможни.

Ежедневни навици, които увеличават риска от депресия

Научаваме се да бъдем прощаващи

В лоши ситуации, в повечето случаи хвърляме вината върху себе си или позволяваме на друг да ни манипулира и да ни вмени чувство на вина. Но рано или късно осъзнаваме, че е важно да спрем да се обвиняваме, дори и да сме допуснали грешка, да си простим. Що се отнася до прошката към тези, които са ни наранили, необходима ни е не толкова заради тях, колкото заради нас самите, за да можем да си осигурим вътрешен мир и да продължим напред щастливи.

Цитати за моментите, в които се чувствате самотни

Мислим по-позитивно

По-лесно е да кажем, че трябва да мислим позитивно, да сме над нещата, отколкото да го направим. Още нещо, на което ни учат трудните моменти е това как да видим в трудностите възможности. Да търсим доброто, за да се съхраним.

Свързани статии

Превръщаме се в най-добър приятел на себе си

Лошите ситуации са онези, които ни поставят в изпитания. Винаги. Тогава имаме два изхода – да чакаме някой друг да ни разреши проблемите или да вземем нещата в свои ръце и да станем подкрепящи и вярващи към себе си. Не бива да забравяме, че ние сме си най-добрите приятели. Това означава, че когато сме сами, ще се справим с трудностите, защото имаме себе си.

Грижим се повече за себе си

Тялото ни е едно и то се нуждае от нашите грижи всеки ден. Трудностите ни научават да го обичаме повече. Започваме да се храним по-здравословно, спортуваме редовно, учим се на медитация и практики, които ни помагат да достигнем баланс.

Коментирай