Здраве и красота

Ежедневни навици, които увеличават риска от депресия

Влошават настроението

25.01.2020г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Депресията е опасно разстройство, което може да доведе до дълбоки последици както в емоционален, така и във физически план. Понякога не само обстоятелствата и трудностите в живота ни тласкат към тази бездна, а дори и някои навици, които имаме в ежедневието си и за които не си даваме сметка.

8 знака, че страдате от депресия без да го осъзнавате

Кои са ежедневните навици, които могат неусетно да доведат до депресия? Ето какво казва науката.

Ядете преработени храни

Според изследване от 2013 година, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, честата консумация на преработени храни, трансмазнини и изкуствени добавки и подобрители може да доведе до отключване на депресия. Ако сте почитател на бургерите, чипса и десертите трябва да знаете, че те увеличават риска от депресия, влияейки негативно върху настроението. Обратното – диета, богата на полезни храни, плодове, зеленчуци, риба, здравословни семена, ядки и пълнозърнести култури подобрява настроението и стимулира цялостното здраве.

Прекарвате твърде много време сами

Създаването на силни и устойчиви приятелства е ключово за доброто психично здраве. Емоционалните разстройства до голяма степен се причиняват от липса на качествени социални контакти и връзки, които подобряват психичното здраве. Смехът и общуването с приятели е жизненоважно не само за настроението, но и за намаляване риска от депресия и емоционални разстройства.

5 сигурни симптома на депресия

Постоянно сте в социалните мрежи

С всички тези електронни устройства и стрийминг платформи няма как човек да не се изкуши да влиза в профилите си в социалните мрежи. Прекарването на прекалено много време онлайн обаче може да доведе до депресия. Човек неминуемо сравнява живота си с този на другите. Струва му се, че неговото ежедневие е лишено от смисъл и динамика, заради което става тъжен. В социалните мрежи се появяват и купища негативни новини, които могат да повлияят зле на психиката.

Претоварването на мозъка с информация от социалните мрежи и интернет е вредно и влияе зле, повишавайки риска от депресия, сочат данните от изследване от 2013 година, публикувано в Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

Прекарвате време с негативни хора

Критичните, негативни коментари, назидателното поведение, злобливите изречения са само част от токсичните видове поведение, с които околните могат да отровят настроението ви. Ако в по-голямата част от ежедневието си сте заобиколени с такива негативни хора, вероятността да отключите депресия е по-голяма.

Физически симптоми на депресия

Свързани статии

Не прекарвате достатъчно време сред природата

Животът в големия град е динамичен и често доста труден. Временните бягства от неговата натовареност са полезна практика, която влияе добре на психиката и емоционалното здраве. Разходките или уикендите сред природата помагат за намаляване на риска от депресия.

Лягате си късно

Изследване от 2014 година, публикувано в Cognitive Therapy and Research констатира, че колкото по-рано си лягате, толкова по-щастливи сте. Според учените, негативни мисли и премислянето на проблемите от деня се случват в най-късните часове на денонощието. Те ви пречат да спите нормално, съответно да си починете качествено. Когато си лягате рано, сънят ви е по-дълготраен и дълбок, и ви остава по-малко време за вглъбяване в отрицателни мисли.

Любопитни факти за депресията

Водите заседнал начин на живот

Липсата на движение може да доведе до депресия. Когато човек води активен начин на живот, в тялото му се отделят ендорфини, които са естествен механизъм за регулиране на настроението и усещането за щастие. Заседналият начин на живот може да повиши значително риска от депресия и много други заболявания.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време