Свободно време

Психиатър: Ограничете разговорите за коронавируса до 10-15 минути на ден

Важно е да запазим психиката си в извънредната ситуация

19.03.2020г. / 12 57ч.
Мария Дуковска
Психиатър: Ограничете разговорите за коронавируса до 10-15 минути на ден

Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмици не се прибират у дома.

„Много е вероятно да ескалира напрежението, има риск да станем тревожни, да получаваме паник атаки, това е напълно разбираемо. Сега всички ще разберем колко голяма част у нас е социалното“, каза за „България сутрин“ директорът на Държавната психиатрична болница „Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова.

Как да говорим с детето за коронавируса?

По думите ѝ най-много ни липсва живата връзка с хората.

Това е нещо, с което можем да се справим, защото се очаква някакъв добър край. В 21 век хората са интелигентни, знаещи и могат да преодолеят вътрешния си порив за тревожност“, обясни тя.

Според нея СЗО е дала много добри указания.

Измийте ръцете моментално, ако докоснете тези 10 неща

Свързани статии

Добре е вкъщи темите за разговор да не са ограничени само до коронавируса, да не говорим повече от 10-15 минути на ден. Важно е да четем от достоверни източници и разумно“, препоръча д-р Гълъбова.

И добави, че е хубаво да се разказват спомени, весели случки в семейството.

„Трябва да се помисли за бърнаута при лекарите, защото ние трябва да запазим медицинския персонал. При всички медицински специалисти може да се стигне до това. Трябва да се помисли за по-сериозна превенция на синдрома на професионалното изпепеляване“, заключи д-р Цветеслава Гълъбова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото.

Коментирай