Здраве и красота

Измийте ръцете моментално, ако докоснете тези 10 неща

Носят висок риск от зараза

13.05.2020г. / 12 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Миенето на ръцете е от огромно значение за ограничаването на каквито и да е зарази и вирусни инфекции, включително коронавирусна инфекция, както и всички останали познати патогени, които ни заразяват всяка година по няколко пъти.

За да предпазите здравето си и това на близките си е необходимо да миете ръцете по 10 и повече пъти на ден. Ако обаче докоснете някои от следните повърхности е препоръчително да измиете ръцете веднага, на момента, защото вероятността да се докоснете до голямо количество патогени е много по-голяма.

Малки промени в ежедневието, които предпазват от инфекции и зарази

Пари

Животът ни е пряко обвързан с парите. Докосваме ги по няколко пъти на ден. Дори докосваме повърхности, на които преди това е имало пари без да знаем. По този начин пренасяме милиарди бактерии върху кожата на ръцете си, а оттам и върху цялото си тяло, най-вече лицето, където е входната врата за почти всички инфекции. Ако докосвате пари, мийте ръцете веднага след това.

Дръжки (на врати, обществен транспорт), парапети, звънци, ключове за осветление

Това са едни от местата, които по смисъла на общественото ползване биват изключително наситени с вируси, бактерии, гъбички и други микроорганизми. Докосването им може да ви зарази.

Кога гъбичната инфекция е сигнал за сериозно заболяване?

Менюта в ресторантите

Представете си колко човека на ден докосват едно меню и го разлистват преди да са си измили ръцете. След като докоснете меню в заведение и си изберете поръчка, измийте незабавно ръцете си преди да пипате лицето и вещите си.

Почти всичко в кабинета на доктора ви

Преди вас на мястото ви е седял друг пациент, а преди него друг и така цял ден. Дезинфекцирането на повърхностите в медицинските кабинети няма как да става след всеки пациент. Затова мийте ръцете си след посещение при лекар, като преди това се старайте да не докосвате лицето си.

Как да се предпазим от грипа

Животни

Дори да пипате и галите домашния си любимец, измийте ръцете си след това. По козината на животните и техните лапи, муцунки и кожа живеят опасни патогени и микроорганизми, които могат да ви разболеят.

Смартфон

Телефоните, смартфоните, таблетите, лаптопите са носители на милиарди бактерии. Те са идеална среда за развитието им, затова измивайте ръцете след докосването им. Редовно ги дезинфекцирайте, за да намалите риска от зараза.

Дъски за рязане и гъби за миене

Дъските за рязане също са развъдник на бактерии и вируси, особено ако се реже месо на тях и не се измиват порядъчно.

Как да се предпазим от опасната бактерия E.coli?

Химикалки, които не са ваши

Чужди химикалки или още по-лошо – поставени за обществено ползване химикалки в разни учреждения и офиси, са последното нещо, което трябва да пипате. Те са наситени с огромен брой патогени и ако все пак ви се наложи да ги ползвате, измийте се незабавно.

Свързани статии

Диспенсър за сапун

Хубаво е, че има къде да се измиете, а след това какво? Докосването на диспенсър за сапун, предназначен за обществено ползване, в заведение например, носи риск от зараза. Затова търкайте цялата повърхност на ръцете, включително китките по най-малко 20 секунди, за да убиете бактериите.

Силата на мозъка: как да го предпазим от бъдещи заболявания

Всичко на летището

Ако летите вероятно ще ви се наложи да прекарате най-малко 2 часа на летището. Това означава, че може да се докоснете до много неща там. Каквото и да пипнете, измивайте ръцете възможно най-скоро. Почти всеки предмет на летището е покрит с множество патогени и микроорганизми.

Коментирай