Здраве и красота

Как да говорим с детето за коронавируса

Как да поднесем информацията

19.03.2020г. / 12 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Новините за коронавируса вече са навсякъде. Няма как да не достигнат и до децата. Това ще породи много въпроси, а вероятно и тревоги у най-малките. Предвид ситуацията, в която все по-разрастващата се пандемия от новия коронавирус COVID-19 предизвика по цял свят, родителите би трябвало да разяснят на децата си какво означава това, защо се налага всички да стоят вкъщи и да ограничат социалните си контакти, каква хигиена трябва да се спазва, за да се предпазим от зарази и още много други неща, които пряко засягат децата.

Как да намалим страха от коронавируса?

Как обаче да говорите с детето си на тази деликатна тема без да го стреснете и същевременно така, че то да ви разбере правилно?

Бъдете спокойни

Колкото и тревожно да ви е отвътре, колкото и съмнения и въпроси да ви притесняват относно здравето на семейството ви, пред детето си трябва да запазите самообладание и да бъдете спокойни. Обяснете всичко, което знаете до момента. Отговаряйте на въпросите на детето. Не издавайте паниката си, ако изпитвате такава. Тя ще повиши тревожността на детето многократно. Да види родителите си паникьосани е последното, от което то се нуждае, защото вие сте неговата закрила.

Еднократните ръкавици – предпазват ли от заразяване с коронавирус?

Бъдете информирани

Когато започнете разговор с детето си за коронавируса, ще се учудите колко много информация е събрало то от различни източници, съзнателно или не. Отговаряйте възможно най-изчерпателно на въпросите. Ако не знаете някои от отговорите, намерете ги.

Насърчавайте детето да мие ръцете си правилно. Обяснете му колко важно е това не само в този критичен момент на пандемия от нова непозната зараза, а винаги. Покажете му правилния начин за миене на ръцете. Напомняйте на детето важността от спазване на дистанция с другите хора, особено около болни, проявяващи видими симптоми. Научете детето да свикне, че не трябва да си пипа лицето.

Как да говорим с детето за уврежданията?

Бъдете гъвкави

Свързани статии

Най-общо казано има два типа хора – такива, които много информация им идва в повече и увеличава тревожността им и такива, които постоянното говорене за критичната здравна тема ги успокоява. Преценете най-напред вие от коя група сте, за да успеете като възрастен да се овладеете пред детето, а след това преценете и неговата натура, за да изберете подход.

Как да говорим с детето за смъртта?

Бъдете на разположение

Не забравяйте, че колкото и въпросителни да поставя създалата се ситуация и колкото и несигурни да се чувствате заради новия ѝ и непознат характер, трябва да сте на разположение пред детето, когато то има въпроси или нужда от утеха. Родителите са природната закрила, към която детето инстинктивно се обръща в кризисни моменти. Бъдете до него.

Как да говорим с детето за секса?

Коментирай