Свободно време

12 световни музея, които предлагат безплатна виртуална разходка

Докато сме вкъщи, можем да се пренесем в красивия свят на изкуството

20.03.2020г. / 16 18ч.
Мария Дуковска
Музей Гугенхайм в Ню Йорк. Снимка: istock

Музей Гугенхайм в Ню Йорк. Снимка: istock

Извънредната ситуация, свързана с пандемията от новия коронавирус, принуди милиони хора по цял свят да се изолират в домовете си и да излизат само за работа или до магазина и аптеката.

Липсата на активни социални контакти, срещи и посещения на културни институции може да се отрази силно негативно на психиката и настроението ни, поради което някои от най-известните световни музеи решиха да отворят вратите си за виртуална разходка. Така по виртуален път от уюта на дома си можем да се пренесем в света на изкуството и откритията, и да зарадваме душата и ума си.

Google Arts&Culture дават достъп до повече от 500 музея и галерии от цял свят. Вижте 12 от тях.

Вижте кои 12 музея може да посетите, благодарение на интернет и технологиите, без дори да напускате дома си.

Британският музей в Лондон

Този иконичен музей, един от най-посещаваните в цял свят, се намира в сърцето на Лондон, но позволява виртуални разходки из множеството великолепни артефакти.

Гугенхайм в Ню Йорк

Google Street View дава възможност на потребителите да разгледат музея Гугенхайм, дори без да напускат дома си. На известните спираловидни стъпала на музея са разположени творби на известни импресионисти, постимпресионисти, съвременни артисти и вие може да ги разгледате безплатно.

Националната художествена галерия във Вашингтон

Един от най-известните американски артмузеи дава възможност да се разгледат онлайн две изложби, благодарение на Google.

Музей д'Орсе в Париж

Сега имаме възможност да се разходим виртуално в този известен музей, без тълпите от туристи и то безплатно. В музея ще открием множество известни творби на френски артисти, работили и живели в периода между 1848 г. и 1914 г. Разгледайте творбите на художници като Моне, Сезан и Гоген.

Национален музей на модерното и съвременно изкуство в Сеул

Един от най-известните корейски музеи също отваря вратите си за онлайн посетители от цял свят.

Музей Пергамон в Берлин

Един от най-големите немски музеи има какво да предложи на любителите на изкуство. Дори и да не можем в момента да си позволим да го посетим физически, имаме възможност да го направим виртуално и това е невероятно. Този исторически музей ще ви предложи да разгледате много древни артефакти.

Националният музей в Амстердам (Rijksmuseum, Amsterdam)


Възползвайте се от уникалната възможност да видите произведения от Нидерландския Златен век, включително творби на Вермеер и Рембранд. Гугъл предлага обиколка, която ще ви накара да се почувствате, сякаш наистина сте в музея.

Музеят на Ван Гог в Амстердам

Ако сте почитатели на този наистина гениален художник, то непременно посетете музея чрез виртуалната разходка. В него ще откриете най-голямата колекция с творби на Ван Гог, която включва над 200 картини, 500 скици и около 750 лични писма.

Музеят на Дж. Пол Гети в Лос Анджелис

В този музей, който се намира в Калифорния, ще откриете много интересни и вълнуващи творби, датиращи от 8 век. Благодарение на виртуалната разходка ще разгледате богати колекции от картини, рисунки, скулптури и фотографии.

Галерия Уфици във Флоренция

Тази не толкова известна галерия е домакин на артколекцията на една от най-популярните фамилии в Италия – Медичите. И може да я разгледате, без дори да ставате от дивана си.

Музей на изкуствата в Сао Паоло

Това е първият модерен музей на Бразилия. Можете да го разгледате напълно безплатно.

Национален музей по антропология в Мексико

Построен през 1964 г. този музей е посветен на археологията и историята на Мексико преди испанското нашествие. Ще откриете 23 изложбени зали, изпълнени с древни артефакти, включително с такива от цивилизацията на Маите.

Снимки: iStock

Коментирай